A miniszterelnök szerint a baloldal nem vesztett

Gyurcsány: a népszavazás nem buktatta meg a kormányt - képek az eseményről

A népszavazás politikai célját tekintve vereséget szenvedett, mert a kormányt nem tudta megbuktatni - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP elnöke vasárnap Budapesten, pártja Vérmező úti politikai központjában.

A népszavazás lezárása után az MSZP székházban képgaléria

2008.03.10 06:46MTI

"Szerintem ez nem a baloldal veresége, ez egy számító, önző, rövid távú politikai szándéknak a pillanatnyi olyan sikere, amely önveszélyes siker, tudniillik errefelé nincsen erős Magyarország" - fogalmazott a kormányfő az MSZP elnökségének tagjaival tartott sajtótájékoztatón. Gyurcsány Ferenc úgy vélte, el lehet csábítani hárommillió embert a népszavazásra, de nem hiszi, hogy ez szolgálja az ország érdekét.

Hozzátette: több mint 3 millió ember arról voksolt, hogy ha lehetősége van ingyen megkapni olyan szolgáltatásokat, amiért korábban fizetni kellett, akkor inkább ingyen szeretné megkapni. "Ebben az értelemben a papírforma győzött. Az emberek a legközvetlenebb hétköznapi érdekükre, a pénztárcájukra hallgattak" - mondta.

Megjegyezte ugyanakkor, érti, hogy vannak olyanok, akik úgy gondolják, a kormányzás egészéről mondtak véleményt. Kérdésre válaszolva az MSZP elnöke azt mondta, a párt vezetése támogatja a kormány által követett politika irányát. "Az én sorsom ezzel az iránnyal összenőtt" - fogalmazott. Úgy vélte, a politika támogatottsága a frakción belül határozott és erős. Hangsúlyozta, hogy a népszavazáson született döntést a kormány tudomásul veszi.

Kijelentette: nem változott meg abban a kormánypártok véleménye, hogy jobb egészségügy és felsőoktatás, és ehhez több forrás kell. A kormányfő szerint az emberek becsapását jelenti azt mondani, hogy nekik nem kell fizetni, majd fizet az állam. Pénze csak embereknek van, - folytatta - vagy adón és járulékon keresztül fizetnek az egészségügy, az oktatás fejlesztéséért, vagy közvetlen hozzájárulás formájában. Hozzáfűzte, hogy ezt nehéz elmagyarázni az állampolgároknak, és úgy látja, hárommillió embernek nem is sikerült elmagyarázni, négymillió ember pedig nem volt hajlandó támogatni ezt a kérdésfeltevést.

A miniszterelnök megerősítette korábbi bejelentését, hogy amilyen gyorsan lehet, végrehajtják a népszavazáson született döntést. Hozzátette: nem változott meg véleményük arról, mit és hogyan kell tenni egy erős Magyarországért. Megjegyezte ugyanakkor, sokkal többet kell tenni azért, hogy az emberek értsék ezeket az összefüggéseket. Mint mondta, a következő két évben több lehetőségük lesz arra, hogy a józan ész nevében "ne csak beszélgessünk, hanem közös megállapodásra is jussunk".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.