Kompromittáló fotók a célkeresztben

Fiatal lányokról készült pornóképek miatt nyomoz az ombudsman

Akár még hetekig is kint lehetnek azok a kompromittáló fotók, amelyeket fiatal lányokról tettek ki a világhálóra volt barátaik és élettársaik.

2010.09.20 13:37MR1- Kossuth

A sokszor intim, pornográf kategóriába is tartozó felvételek ügyében már a rendőrség is nyomoz, az adatvédelmi biztos pedig feljelentést tett. Jóri András azonban azt sem tartja kizártnak, hogy az ilyen tartalmak miatt a jogérvényesítés szigorítására is szükség lehet.

Adatvédelmi szempontból egyszerű a kérdés: ilyen képeket nem lehet senkiről sem közölni a hozzájárulása nélkül, aki ezt mégis megteszi, több törvényt is megsért – mondja az adatvédelmi ombudsman.

Jóri András hozzátette: miután itthon most történt először ilyen bűncselekmény, számára is most derül ki, hogy a magyar hatóságok hogyan tudnak fellépni. A biztos egyébként még szeptember közepén tett feljelentést.

Jóri András emlékeztetett arra, hogy több akadálya is van a felderítésnek, így például a magyar internetcímet névtelenül regisztrálták, a számítógépes szervert pedig az Egyesület Államokból üzemeltetik.

Ennek ellenére felgyorsulhat az eljárás például azért, mert az oldal egyes információk szerint kiskorúakról is közölt felvételeket. Nem könnyíti meg viszont a jogérvényesítést az, hogy az Egyesült Államokban nincs a magyarhoz hasonló adatvédelem.

Az ügyben egyébként még májusban a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőr-főkapitányság kezdett nyomozni, most már a Budapesti Rendőr-főkapitányságon is elindult az eljárás.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.