Mi vagyunk "a zárt, szektaszerű ország"

Göncz: Magyarország nem lesz EU-elnök, feketelistára került Brüsszelben

Göncz Kinga szocialista európai parlamenti képviselő szerint informális beszélgetéseken Brüsszelben már felmerült, hogy Orbán Viktor és Magyarország ezzel a kormánnyal alkalmas-e az Európai Unió soros elnöki tisztének betöltésére.

2010.09.12 14:30MTI

A volt külügyminiszter a Fapados Alapítvány által szombaton rendezett "100 nap – Becsapott Magyarország" című budapesti konferencián elmondta: az érvek között szerepelt, hogy nem megfelelő Magyarország szomszédságpolitikája, és nem szerencsés az sem, hogy ilyen konfliktusos a viszonya az uniós intézményekkel.

A kérdések között felvetődött, miként tud elnökséget adni az a kormány, amely nem hajlandó sajátjának tekinteni azokat az alapvető közös gazdaságpolitikai megfontolásokat, amelyeket aztán neki kellene legfőképpen képviselnie - tette hozzá. Göncz Kinga úgy látja: mindezekhez hozzáadódik, hogy a kormány leváltotta Iván Gábort, aki eddig koordinálta az elnökségi felkészülést és egyeztetett a két másik országgal. (Az EU-elnökségét a jövő év kezdetétől három ország, Spanyolország, Belgium és Magyarország egymást váltva, de egymással szoros együttműködésben tölti be.) Véleménye szerint Magyarországgal szemben kialakult egyfajta bizalmatlanság gazdaságpolitikai szempontból és az a külső megítélése, hogy a kormány nyitott a szélsőjobboldal felé, korlátozza a demokratikus intézményeket, illetve Európa számára érthetetlen, múltba forduló lépéseket tesz, amelyek veszélyeztetik a térség stabilitását. Kiemelte: Brüsszelben "a levegőben lóg", hogy azok az országok, amelyek nem tartják a hiánycélt, komoly szankciókra számíthatnak, akár a szavazati jogukat is megvonhatják, vagy leállíthatják a strukturális alapok kifizetését.

Göncz Kinga kitért arra: az unióban központi kérdés a jegybanki függetlenség, s ha az Orbán-kormány nem lép vissza Simor András fizetésének csökkentése ügyében, akkor kötelezettségszegési eljárás indulhat az ország ellen.

Molnár Csaba korábbi kancelláriaminiszter a konferencián "narancsszínbe öltözött bolsevik világnak" nevezte a Fidesz kormányzását. Ezt azzal indokolta, hogy a Fidesz saját képére formálja az országot, egy olyan "zárt, szektaszerű országgá", amely az erős személyi kultuszon alapuló bolsevik pártoknak volt a sajátossága.


Úgy értékelte: kormányzati szintre emelték a cinizmust, ahol nem követelmény a hozzáértés, a függetlenség és az emberi tartás, de a sírig tartó hűség a vezérhez igen. Hangsúlyozta: sokan dolgoznak a rendszer kiépítésén, bennük, a "fülkeforradalmárban és a pálinka-szabadságharcosban" közös a "szolgalelkű bárgyúság".

A nemzeti együttműködési nyilatkozat kifüggesztését bohóctréfának, Szűrös Mátyást, Pozsgay Imrét és Boross Pétert "udvari bölcseknek", Szijjártó Pétert és Kósa Lajost pedig "udvari bolondnak" nevezte. A szocialista politikus azt mondta: nem forradalom, hanem egy agresszív, támadó háború van az országban az alkotmányosság, a demokrácia és a sokszínűség ellen, valamint büntetőexpedíció a kevésbé tehetősekkel és a rászorulókkal szemben. A politikus úgy látja: az ország visszafordult a múltba, kifordult Európából és ez hosszú ideig így marad, ha a baloldal nem politizál és nem cselekszik. Molnár Csaba véleménye szerint Orbán Viktor hatalmát nem forradalom fogja megdönteni, hanem az emberek józan megértése.

Vitányi Iván, az MSZP szociáldemokrata platformjának vezetője a konferencián úgy vélekedett: az új kormány forradalmat hirdetett, de "hungaroputyinista uralmat" épít. Mint mondta, Magyarország történelmében most először van lehetőség arra, hogy a társadalom saját erejéből küzdje le a jobboldali abszolutizmust. Bauer Tamás közgazdász, volt szabad demokrata országgyűlési képviselő a konferencián arról beszélt, aggódni kell, mert valóban az a Fidesz gazdaságpolitikája, amit az elmúlt hetekben látni lehetett.

Álláspontja szerint a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a kormánypárt gazdaságpolitikája irreális, megvalósíthatatlan.

Hangsúlyozta: olyan kormányzásra van szükség, amely a protekcionizmus helyett az integrációra, a belföldi keresletélénkítés helyett az exportpolitikára helyezi a hangsúlyt. A közgazdász úgy látja: a Fideszre biztosan nem lehet ráruházni az ország sorsáért viselt felelősséget, de nincs egyetlen olyan politikai erő sem, amelyre nyugodt szívvel rábízná. Szerinte ezt még létre kell hozni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.