"Meglehetősen passzív volt"

Göncz Kinga: erős baloldal kell az unió parlamentjébe

Erős baloldal kell az unió parlamentjébe és erős magyar baloldali képviselet is - jelentette ki Göncz Kinga, az MSZP európai parlamenti (EP) listavezetője a magyar-szlovák "virtuális" határ menti Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hídvégardón szombaton.

2009.05.23 18:57MTI

Viszonylag kevésbé látszott a magyar uniós képviselők eddigi munkája Magyarországon, ezen változtatni kell a jövőben, cél az is, hogy az ország polgárai tudják, értsék, mit tesz az országért az unióhoz delegált 22 képviselő Brüsszelben - mondta a volt külügyminiszter a Határtalan Európa elnevezésű majálison.

A rendezvényt Hídvégardó önkormányzata közösen szervezte a határ szlovák oldalán lévő Szepsi és Torna önkormányzatával. Göncz Kinga úgy fogalmazott: az EP-választás nem belpolitikai választás, bár a Fidesz megpróbálja ezt "összemosni"; június 7-én nem az országgyűlési választások első fordulóját tartják, ezt mindenkinek tudnia kell.

Tény ugyanakkor
- tette hozzá, hogy az európai parlamenti választás minden országban tükrözi valamennyire a belpolitikai viszonyokat.

A Fidesz plakátjain látható "Elég!" indulatszó, ám Európa nem arról szól, hogy indulattal politizáljunk, az egységes Európa azért jött létre, hogy a konfliktusokat, érdekellentéteket tárgyalással rendezzék - mondta a politikus a majálison, amelyen sok ezren vettek részt határon innen és túl. Göncz Kinga hangsúlyozta: a magyarországi választások 2010-ben lesznek, amennyiben a Fidesz "Elég!" szlogenje Európára vonatkozik az "még rosszabb".

Az ellenzéki pártnak vajon az uniós tagságból van elege, vagy az uniós támogatásokból - tette fel a kérdést. Az MSZP EP-listavezetője azt is szóvá tette, hogy az elmúlt években a Fidesz EP-képviselői "meglehetősen passzívak voltak, a legkisebb aktivitást mutatták".

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a Fidesz az unió parlamentjébe is a belpolitikát exportálta. Göncz Kinga azt mondta: a június 7-i választáson minél nagyobb arányú részvételre van szükség, fontos, hogy a Brüsszelbe kikerülő képviselőknek minél nagyobb legyen a legitimációjuk. Azt mondta, nem tart a választási kampány eldurvulásától.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.