Vita tárgya a politikai nyilatkozat kifüggesztése

"Az elnyomás időszakára emlékeztet" - Határokat feszeget a Fidesz-KDNP?

A szocialisták szerint a Fidesz-KDNP egy újabb határt lépett át azzal, hogy kormányrendelettel kötelezik az ország közintézményeit egy olyan, kizárólag a Fidesz-KDNP képviselői által támogatott parlamenti politikai nyilatkozat kifüggesztésére, amely szerintük a nemzeti együttműködést szolgálja, de valójában csak a kormánypártok szemléletét tükrözi.

2010.07.03 16:30MTI

Az MSZP országgyűlési frakciójának szombati közleményében az áll, hogy Magyarországon Horthy Miklós és Rákosi Mátyás, Romániában pedig Nicolae Ceausescu élt hasonló módszerekkel.

A "különbség csak az, hogy ők az arcképüket is kötelezően kifüggeszttették a közintézményekben" - írták a szocialisták, hozzátéve: bíznak benne, hogy nem ez lesz a következő lépés.

"És remélhetőleg az sem várható, hogy a nyilatkozat alá kiírják a köztisztviselőket megrendszabályozó törvény megfelelő passzusát: akinek ez nem tetszik, annak indok nélkül fel lehet mondani" - tartalmazza a közlemény.

Hozzátették: Orbán Viktor "szózatát" ráadásul a kormánytól független intézményekben, a bíróságokon, a nemzeti bankban és az önkormányzatokban is kötelezően közszemlére akarják tenni.

"Ez a kormányrendelet nem más, mint Orbán Viktor lemondólevele a nyugati civilizációról", a demokrácia helyett a hivatalos álláspontot kötelezővé tevő, az ellenvéleményt megtorló totális rendszer kiépítésének szimbolikus lépése.

Illeszkedik is a sorba: a médiatörvény, az ország független vezetőinek sorozatban történő leváltása, az alkotmány átírása - írták a szocialisták. Az MSZP a közleményben felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza "az elnyomás időszakaira emlékeztető" rendeletet, és "annak az alkotmánynak a szellemében cselekedjen, amelyre felesküdött".

"Maradjon Magyarország szabad, független, sokszínű ország az egyszínű Fidesz-diktatúra helyett!"
- tették hozzá. A pénteken megjelent kormányrendeletet élesen kritizálta korábban az LMP és a Jobbik is.

A "Legyen béke, szabadság és egyetértés" mottóval kezdődő politikai nyilatkozatot június 14-én fogadta el az Országgyűlés 260 igen, 66 nem szavazattal, 46 tartózkodás mellett. A Fidesz és a KDNP igennel szavazott, nemmel voksolt 50 szocialista és 15 LMP-s politikus.

A Jobbik - a nemmel szavazó Novák Előd kivételével - testületileg tartózkodott. A dokumentummal az Országgyűlés azt nyilvánította ki, hogy az áprilisi választásokon új társadalmi szerződés született, amellyel a magyarok egy új rendszer, a nemzeti együttműködés rendszerének megalapításáról döntöttek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.