Mégsincs korlátozás, mi lesz a hitelesekkel?

Devizehitelezés: visszakozik a Fidesz

Az eredeti tervekkel ellentétben nem lesz visszamenőleges érvényű a devizaalapú jelzálogjog bejegyzésének korlátozásáról szóló intézkedés - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteki közleményéből.

2010.07.02 19:28MTI

A tárca közleménye rámutat: "a kormány - 2010. június 30-i döntése idején - még úgy látta jónak, hogy a rendelkezés 2010. július 1-jével lépjen hatályba, és visszamenőleges érvényű legyen.

A kormánydöntés és az intézkedés-tervezet benyújtása közötti időszakban azonban alkotmányossági aggályok merültek fel, ezért a parlament elé kerülő törvényjavaslat benyújtott változatából végül a visszamenőleges hatály kikerült"
.

A kormány döntése kapcsán érintett jogszabályok - a devizakölcsön szerződéseket biztosító jelzálogjog korlátozása érdekében szükséges - módosításáról szóló rendelkezést csak a hatályba lépését követően kell a földhivatali eljárásban és a jelzálogjog alapítására irányuló szerződések esetében alkalmazni - áll a közleményben.

A parlament várhatóan két héten belül dönt a devizaalapú jelzálogjog bejegyzésének korlátozásáról. A kormány szerdai ülésén döntött a devizakölcsön szerződéseket biztosító jelzálogjog korlátozást tartalmazó előterjesztésről.

A döntés célja a devizakölcsönök terjedésének megállítása, az ügyfelek túlzott eladósodásának megelőzése, valamint a családok megóvása attól, hogy az árfolyamkockázat miatt gazdaságilag ellehetetlenüljenek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.