Olyat harapnak, hogy az csuda

Nagyobbat csípnek a szúnyogok, mint korábban

Sok bosszúságot okoznak idén a szúnyogok, és nemcsak azért, mert az árvíz miatt többen vannak. A bőrtünetek is mások, mint máskor: nagyobbak, csúnyábbak és lassabban gyógyulnak.

2010.06.30 14:58MR1- Kossuth

Az elmúlt időszakban egyre többen kénytelenek orvoshoz fordulni a nem múló, az átlagosnál sokkal nagyobb, fájó szúnyogcsípésekkel. Wikonkál Norbert, a Bőrgyógyászati Klinika egyetemi docense azt mondja: ők is észrevették, hogy változtak a szúnyogcsípések.

„A klinikai praxisunkban tapasztaljuk, hogy ezek a szúnyogcsípések valóban mások, mint a régiek, amelyek különösebb kezelés nélkül is elmúltak.


A szakember szerint a háttérben egyrészt az állhat, hogy egyre több az allergiás, és ilyen esetben a szervezet másképp reagál egy egyszerű szúnyogcsípésre is. „Az ő immunrendszerükben a hisztamin eleve könnyen felszabaduló állapotban van, hiszen az összes allergiás folyamatnak, a szénanáthának, asztmának valamilyen módon résztvevője a hisztamin anyag, ami a szúnyogcsípésben a fő komponens.” Azonban nemcsak hisztamint juttat a szúnyog az ember bőrébe, amikor megcsípi. Elképzelhető, hogy egyes szúnyogok irtáskor nem pusztulnak el, pedig találkoznak a vegyszerrel. Így akár különféle kémiai anyagok is bekerülhetnek az ember szervezetébe egy-egy csípéskor.

„Ebben is lehet valami
– mondta a docens -, hiszen elég rövid idő alatt történő változásokat észleltünk az elmúlt időszakban.

Nem tudom, hogy pusztán az irtószerek, vagy valami egyéb más is anyag is jelen van-e, de nem közömbös az, hogy mit injektál a bőrünk alá a szúnyog.”

A szakember szerint érdemes riasztószereket használni.  De ha már megcsípett minket a szúnyog, ne vakarjuk a csípés helyét, mert gyulladást idézünk elő. Alkalmazzunk inkább viszketéscsillapítót. Ha két-három centiméteres vagy annál nagyobb lesz a csípés helye, orvoshoz kell fordulni. Ugyanis akkor már receptköteles készítményekre van szükség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.