Már szívják a vérünket

Szúnyoginvázió várható, ha levonul az árvíz

A szakemberek szerint a tavalyinál erősebb, intenzívebb és visszatérő szúnyoginvázióra lehet számítani.

2010.06.10 08:10MTI - stop.hu

Török Balázs kiemelte: az árvíz miatt jelenleg nem lehet megkezdeni a szúnyogirtást, mert sem a földi, sem a légi művelet nem lenne hatékony. A nagy inváziót - a lárvafejlődés stációi alapján - a jövő hétre várják. A kistérségi társulás az említett okok miatt úgy döntött, hogy elhalasztja a tervezett szúnyogirtást. Mint hozzátette, az idén a sűrű szúnyogirtások mellett is csak annyi várható, hogy a helyzet elviselhető lesz, mert az árvíz hatalmas tenyészőhelyeket hozott létre.

Az irodavezető kitért arra is: a megemelkedett költségeket a települések nem képesek kigazdálkodni, ezért kormányzati támogatásért kívánnak folyamodni. A Nógrád megyei Ludányhalásziban már megkezdődött a szúnyoginvázió. Itt három elöntött út van még, az árvíz és a belvíz húsz ingatlant vett körül. Kovács Imre polgármester az MTI-nek kedden elmondta: a lakosokat nagyon zavarják a szúnyogok, azokkal azonban egyelőre nem tudnak mit kezdeni.

A fővárosban már elkezdték a vérszívótlanítást: a hivatalosan szúnyoggyérítésnek nevezett munkát már elvégezték a III., IV., XIV., XV. és a XXII. kerületekben. A napokban zajlik a XXIII.és a XVIII., 14-én a XIII., az azt követő napon az I., II., XII, V. és XI. kerület szúnyogmentesítése. Június 21-étől pedig újrakezdődnek a munkák a III. kerületből - akkor már légi módszerekkel.

A gyerekorvos int: nem kell megijedni.

Dr. Kádár Ferenc orvos még nem találkozott praxisában olyan gyerekkel, akit szülei a szúnyogirtó anyag hatásai miatt vittek volna a rendelőbe. "A jelenleg kapható készítmények - riasztók, dugók, füstölők és kenőcsök - megfelelőek a szúnyogok elleni védekezésre, ha pedig már megcsípték a gyereket, a viszketéscsillapító krémek segítenek a tünetek gyors elmulasztásában." Az orvos hozzátette, noha a szúnyogcsípés helye a gyerekeknél jóval nagyobbnak, illetve olykor allergiás reakciónak tűnhet, fontos, hogy a szülők ilyenkor ne ijedjenek meg, mert semmilyen különösebb kezelést nem igényelnek a tünetek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.