Nem erőszakosan, hanem konszenzussal

Veszélyben az egészségügyi ellátórendszer az államtitkár szerint

Az egészségügyi ellátórendszer a fenntarthatóság szélére sodródott, ám az ágazat működőképességének fenntartását szorgalmazó változtatásokat nem erőszakosan, hanem konszenzussal lehet csak meghozni - mondta Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szerdai ülésén.

2010.06.23 16:04MTI

A szakpolitikus szerint a fenntarthatóságért újra kell gondolni a finanszírozást, a struktúrát, valamint területi integrációra van szükség az egészségügyi intézmények esetében, továbbá az ellátásszervezésben meg kell tartani a markáns állami szerepvállalást.

Ezen kívül a kórházak tehermentesítését az alap- és járóbeteg-ellátás erősítésével kívánják elérni. Az államtitkár beszélt arról is, hogy az ellenőrzések nélküli privatizációnak gátat kell szabni, de a magánforrások bevonására szervezett keretek között lát lehetőséget. A kórházi adósságállomány rendezését firtató képviselői kérdésre Szócska Miklós azt válaszolta, az adósság rendezése nagyban függ a gazdasági cselekvési tervtől. Mint mondta, ha lesz is adósságrendezés, azt feltételekhez kötik, de nem lesz igazságtalan. Ehhez kapcsolódva Szócska Miklós szerint rendezni kell a kórházi jelentési rendszert, mert jelenleg nem minden intézmény küld adatokat a működéséről és adósságáról, illetve nem ugyanazon paraméterek szerint szolgáltatnak adatot. Az államtitkár kitért arra is, hogy folyamatos az egyeztetés a rezidenseket képviselő szövetséggel, mint fogalmazott: "közeli a megállapodás". Hozzátette: nagy a zavar az orvos-nyilvántartásokban is, jelenleg nem lehet tudni, hány aktív szakember dolgozik egy adott területen.

A gyógyszerellátás helyzetéről szólva azt mondta, ezen a területen is folyamatosak az egyeztetések a gyógyszerpiac szereplőivel úgy a nagy- és kiskereskedőkkel, mint a gyógyszerészeket képviselő kamarával.

A kamarákkal kapcsolatban Szócska Miklós újból megerősítette, visszaállítják a kötelező kamarai tagságot az egészségügyi szakmai szervezeteknél.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.