Visszavonul a belvíz?

Tetőzés közelében a Tisza vízszintje Mindszentnél

Tetőzés közelében van Mindszentnél a Tisza vízszintje, amely szerda délelőtt 866 centiméter volt; a magas vízállás ellenére a folyó alsó szakaszán nem volt szükség árvízvédelmi beavatkozásra - közölte az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság ügyeletvezetője az MTI-vel.

2010.06.16 10:32MTI

A Tisza tetőzését csütörtökre-péntekre várják, Szegednél 790, Mindszentnél pedig 870 centiméter közeli vízállással, mindkét helyen már csupán néhány centiméteres vízszintemelkedésre számítanak – mondta Keller Péter. A szakemberek az árhullám lassú levonulására számítanak, egy-két hétig még magas vízállás várható, melyet befolyásolhat a Tisza mellékfolyóinak vízgyűjtőjén lehulló csapadék.

Az Alsó-Tiszán a Hármas-Körös torkolata és az algyői híd között harmadfokú, a híd és az országhatár között másodfokú készültség mellett védekeznek.

A Tisza visszaduzzasztó hatása miatt a Hármas-Körös torkolati szakaszánál harmadfokú, a Maros-torkolatnál másodfokú készültség van érvényben.

A védekezésben 362 ember vesz részt
– közölte a szakember. Az alsó Tisza-szakaszon az eddigi legmagasabb vízállást 2006 áprilisában mérték: Mindszentnél 1062, Szegednél 1009 centimétert.

Az ügyeletvezető elmondta, hogy az elvégzett beavatkozásoknak is köszönhetően tovább – a korábbi csaknem 60 ezer hektárról 38,3 hektárra - csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága. Az igazgatóság területén valamennyi belvízvédelmi szakaszon másodfokú készültség van érvényben, a 26 működő szivattyútelepen naponta 3 millió köbméter vizet emelnek át a főgyűjtőkbe.

A belvízi védekezésben 61 ember vesz részt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.