Figyelik és erősítik

Árvíz - Rendkívüli készültség van még 382 kilométer hosszú védvonalon

Az árvíz miatt rendkívüli készültség van még érvényben 382 kilométer hosszú védvonalon, a belvízzel elöntött területek nagysága fokozatosan csökken - közölte a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatósághoz tartozó Országos Műszaki Irányító Törzs kedden az MTI-vel.

2010.06.15 12:16MTI

Magyarország folyóinak fővédvonalain 2.064 kilométer hosszon van védelmi készültség: harmadfokú 796 kilométeren, másodfokú 410 kilométeren, elsőfokú 476 kilométeren. Jelenleg 3.800 vízügyes dolgozik a gátakon - olvasható a közleményben.

Mint írták, a Közép-Tiszán minden idők második legnagyobb terhelése éri a védvonalakat. Szolnoknál kedden tetőzik a folyó, a beavatkozásoknak és a tározónyitásoknak köszönhetően 40-45 centiméterrel a várt vízszint alatt. A mértékadó szint közelébe emelkedett vízállás a töltéseket a teherbíró képességük határáig megterheli, ilyen terhelésnél szinte nincs is olyan szakasz, ahol valamilyen árvízi jelenség ne jelentkezne.

A töltések megerősítésére hétfőn folytatták a bordás megtámasztások építését, valamint Millér mellett kiépítettek egy ellennyomó medencét az ott keletkezett buzgár megfogására. A töltések felpuhultak, ez tovább nehezíti a védekezést. A Tisza gátjain Tiszasüly térségében - a sajfoki szivattyútelep közelében - a korábbi évek rendkívüli árvizeinek következtében hosszanti irányban megrepedt a töltés, a kialakult jelenség beavatkozást igényelt.

A gátkorona vízoldali szélébe 60 centiméterenként szondákat vernek le, amelyeken keresztül cementet juttatnak a töltésbe, így zárva el a víz útját a mentett oldal felé.

Nem messze a beavatkozás helyétől egy másik jelenség ellen is védekezni kell. Bordás megtámasztással védik a töltést, a homokzsákokból kialakított védmű a felpuhult töltésre nehezedő víznyomást ellensúlyozza. Mint írják, az előrejelzések szerint újabb árhullám alakulhat ki a Felső-Tiszán lehulló csapadékból. A csapadékról szóló előrejelzések indokolták a tiszaroffi tározó zárását is, mintegy 60 millió köbméter vizet vezettek a 23 négyzetkilométer területű árvízi létesítménybe. Ha arra szükség lesz, további 30 millió köbméter víz tározását lehet itt megoldani, csökkentve ezzel a közép-tiszai térség árvízi fenyegetettségét. A Tisza Csongrád alatti szakaszán a szegedi vízügyi igazgatóság felkészül az árhullám fogadására, figyelik és erősítik a gyenge pontokat. A borsodi térségben a javuló árvízi helyzetnek köszönhetően főleg szivattyúznak a védekezők.

A Dunán gyakorlatilag levonult az árhullám. Baján van másodfokú, illetve Mohácson első fokú készültség feletti vízállás. A tájékoztatás szerint a belvízzel elöntött területek nagysága a kedvező időjárás és a védekezés hatására fokozatosan csökken. Jelenleg 163 ezer hektár áll víz alatt, ebből 79 ezer hektár vetés-szántó, az átnedvesedett területek aránya ennek 2,5-3-szorosára tehető. A talajok még mindig telítettek, ha újabb jelentős mennyiségű csapadék érkezik, az elöntött területek nagysága megint emelkedhet. Mind a 12 környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság területén folyik belvíz elleni védekezés.

Az ország 91 szakaszából összesen 70-en van érvényben belvízvédelmi készültség: 16 szakaszon első fokon, 47 szakaszon másodfokon, 7 szakaszon harmadfokon védekeznek - olvasható a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.