Mintha látnánk a napfényt

Záporok, zivatarok, esetleg cseppnyi nap

Pénteken reggelre délen már csökken a felhőzet, míg északon és keleten erősen felhős égre ébredhetünk, keleten többfelé valószínű eső, zápor is.

2010.04.16 07:40idokep.hu

Napközben gyakran erősen megnövekszik a felhőzet, szórványosan záporok is várhatóak, főleg északkeleten zivatar is előfordulhat. A Kisalföldön megélénkülhet a szél.

Hajnalban 3 és 7°C, napközben 14 és 18°C között alakul a hőmérséklet.

Szombaton már csak a keleti megyékben élők ébredhetnek felhősebb égboltra, kisebb záporesőre, másutt már csökken a felhőzet mennyisége, és napsütéssel indul a reggel. Északnyugaton, illetve északkeleten megélénkülhet a szél, a minimumok 2 és 7°C körül várhatóak.

A hétvégén napsütéses időben bízhatunk, kevés felhővel.

Hétfőn és kedden
többfelé várhatóak záporok, ám ezt követően folytatódik a jó idő; a hőmérséklet az évszaknak megfelelően alakul majd.

Orvosmeteorológia

Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül, levertebbek, fáradtabbak, dekoncentráltabbak lehetnek az arra érzékenyek.

Főként nyugaton egyre többfelé süt ki a nap, ha tehetjük tegyünk egy sétát a szabadban. Fogyasszunk sok gyümölcsöt, vitamint, ezzel is erősíthetjük immunrendszerünket!

Közlekedésmeteorológia

Csütörtökön elsősorban keleten számíthatunk csapadékra, északkeleten zivatarokra is, ezek környezetében csúszós útszakaszokkal találkozhatunk.

A zivatarokat akár kisebb méretű jég, viharos széllökések is kísérhetik, utóbbi következtében csökkenhet a járművek menetstabilitása. Közlekedjünk körültekintően, ügyelve magunkra és egymásra az utakon! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

 Az elmúlt héten tovább emelkedett az országos összpollenterhelés. A legmagasabb terhelést Zalaegerszegen, a legalacsonyabbat Salgótarjánban regisztrálták.

Csúcsidőszakában van a nyír, a nyár és a kőris virágzása, erősödik a gyertyán, a tölgy, a juhar és a fűz, csökken a ciprus- és tiszafafélék, a mogyoró, az éger és a szil pollenszórása. A ciprus- és tiszafafélék periódusát felváltotta a nyír periódusa, a legtöbb állomáson magasan a legnagyobb mennyiségben monitorozták virágporát. A nyár összpollenszáma változatlanul magas. Múlt héten tetőzött a ciprus- és tiszafafélék pollenszórása, azóta koncentrációja jelentősen lecsökkent.

A kőris pollenkoncentrációja kis mértékben már csökkent. Jelentősen felerősödött a gyertyán, a tölgy és a juhar virágporszórása.

Kisebb mértékben, de emelkedett a fűz virágporának mennyisége is. Lecsengőben van a mogyoró és az éger virágzása – leginkább csak közepes vagy ennél alacsonyabb koncentrációban monitorozták pollenszemeiket. Csökkent a levegőben az allergén gombaelemek koncentrációja.

Felhőkép

Széltérkép

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.