Az időjárás az esőt választotta vasárnap

Zápor, zivatar és hűvös idő vasárnap

Vasárnap többnyire erősen felhős vagy borult lesz az égbolt, a Tiszántúl kivételével többfelé várható eső, zápor, a középső országrészben és a Dunántúl északi felén elszórtan zivatar.

2010.04.11 13:40idokep.hu

Az északi-északkeleti szél nyugaton megerősödhet. Délutánra 9 és 14 °C közé melegszik a levegő.

Hétfőn
továbbra is sok felhő lesz felettünk, többfelé várható eső, zápor, délnyugaton esetleg zivatar. Helyenként megélénkül a keleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 7 °C között, a legmagasabb nappali hőmérséklet 8 és 13 °C között alakul, de északkeleten ahol több napsütés valószínű ott akár 15 °C-ig kúszhat fel a hőmérő higanyszála.

A jövő hét első felében változékony időre, gyakran megnövekvő felhőzetre számíthatunk, többfelé várható eső, zápor. Az átlagosnál hűvösebbre van kilátás.

Orvosmeteorológia

Vasárnap az arra érzékenyeknél a hidegfronti hatás tünetei jelentkezhet: fejfájásra, görcsös fájdalmakra panaszkodhatunk. Erősödhetnek a reumatikus fájdalmak is, az asztmatikus betegséggel élők jobban fulladhatnak. Ha tehetjük, tartózkodjunk sokat a szabadban,fogyasszunk sok gyümölcsöt, vitamint, ezzel is erősíthetjük immunrendszerünket!

Közlekedésmeteorológia

Vasárnap napközben egyre többfelé számíthatunk esőre, záporokra, helyenként akár egy-egy zivatarra is, ezek környezetében csúszós útszakaszokkal találkozhatunk. A Dunántúlon helyenként megerősödhet a szél, ez ronthatja a járművek menetstabilitását. Közlekedjünk körültekintően, ügyelve magunkra és egymásra az utakon! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

Az elmúlt héten tovább emelkedett az országos összpollenterhelés. A legmagasabb terhelést Zalaegerszegen, a legalacsonyabbat Salgótarjánban regisztrálták. Csúcsidőszakában van a nyír, a nyár és a kőris virágzása, erősödik a gyertyán, a tölgy, a juhar és a fűz, csökken a ciprus- és tiszafafélék, a mogyoró, az éger és a szil pollenszórása.

A ciprus- és tiszafafélék periódusát felváltotta a nyír periódusa, a legtöbb állomáson magasan a legnagyobb mennyiségben monitorozták virágporát. A nyár összpollenszáma változatlanul magas. Múlt héten tetőzött a ciprus- és tiszafafélék pollenszórása, azóta koncentrációja jelentősen lecsökkent. A kőris pollenkoncentrációja kis mértékben már csökkent.

Jelentősen felerősödött a gyertyán, a tölgy és a juhar virágporszórása. Kisebb mértékben, de emelkedett a fűz virágporának mennyisége is. Lecsengőben van a mogyoró és az éger virágzása – leginkább csak közepes vagy ennél alacsonyabb koncentrációban monitorozták pollenszemeiket. Csökkent a levegőben az allergén gombaelemek koncentrációja.

Felhőkép

Felhőkép

Széltérkép

Széltérkép

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.