"Felelős azért, ami a fővárosban 2006 óta történt"

Tarlós szerint Horváth Csaba hatalmas összegeket "síbolt ki"

A tisztségéről lemondó Horváth Csaba kormánybiztos, korábbi főpolgármester-helyettes felelősségét hangsúlyozza a szocialista politikusnak írt nyílt levelében Tarlós István. A Fidesz budapesti frakcióvezetője azt írja: Horváth Csaba "felelős azért, ami a fővárosban 2006 óta történt".

2010.04.06 14:23MTI

Horváth Csaba a kabinetülések teljes jogú tagjaként részese volt az ott meghozott döntéseknek, illetve "kivétel nélkül mindig, minden közgyűlési szavazás esetében együtt és azonosan szavazott Hagyó Miklóssal" - áll az MTI-hez kedden eljuttatott nyílt levélben.

Tarlós István felrója: Horváth Csaba közreműködött abban, hogy a Fővárosi Közgyűlés bizottságaiban "a választási eredményektől durván eltérő arányban" osztották el a pozíciókat, s hogy az MSZP-SZDSZ többségű bizottságok szinte kontroll nélkül dönthettek "kiemelkedő fontosságú ügyekben a közgyűlés feje felett". Kifogásolja továbbá, hogy a budapesti cégek igazgatótanácsaiba egyetlen ellenzéki delegált sem kerülhetett be, illetve hogy a felügyelőbizottságokban "törpe kisebbségbe" szorult az ellenzék. Nyílt levelében Tarlós István megjegyzi, hogy Horváth Csaba asszisztált az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet bezárásához, "tétlenül nézte a Budai Gyermekkórház felszámolását és számos általános kórház leépítését", beleegyezett másfél tucat középiskola leépítésébe, megszavazta a távhő díjának 45 százalékos emelését, a sorozatos BKV-tarifaemeléseket.

A Fidesz fővárosi frakcióvezetőjének felsorolása szerint Horváth Csaba támogatta, hogy Antal Attilát nevezzék ki a BKV élére, és azt is, hogy értékesítsék a Schöpf-Merei kórház és anyaotthon ingatlanát; megszavazta a Főgáz részvényeinek eladását, az újabb és újabb hitelfelvételeket. Tarlós István megjegyzi, hogy Horváth Csaba fenti ügyekben viselt felelősségén "mit sem változtat" a ciklus utolsó pillanatában a kormány és a főváros között megkötött BKV-szerződés, amely kötelezettségeket ró a következő kormányra és városvezetésre - anélkül, hogy megoldaná a közlekedési társaság problémáit, csökkentené adósságállományát, javítaná a járműpark állapotát, visszaszerezné "a cégtől kisíbolt pénzeket".

Mindebből az ellenzéki politikus szerint az következik, hogy amikor Horváth Csaba azt állítja, teljesítette feladatát, "akkor vagy nem egyértelmű, hogy valójában mi is volt a feladata, vagy súlyosan félrevezeti a közvéleményt". Tarlós István szerint a kormánybiztos lemondása nem volt nagy áldozat, hiszen valószínűleg a kormány megbízatása is rövidesen megszűnik.

Horváth Csaba a múlt héten jelentette be, hogy a BKV-szerződés kormányzati jóváhagyása után visszaadja kormánybiztosi megbízását. A szocialista politikus a Facebook közösségi oldalon közzétett nyilatkozatában jelezte: a kormánybiztosi munkája során teljesítette vállalt feladatait. Közülük a legfontosabbnak azt a főváros és a kormányzat közötti megállapodást nevezte, amely a közösségi közlekedés finanszírozásáról szól.

A szerződés szerint az állam az idén 17,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt a tulajdonos fővárosi önkormányzaton keresztül a BKV-nak. Ebből 5 milliárd forintot a kormány már a megállapodás megkötése előtt átutalt, és újabb 5 milliárd forintot fizet a parlamenti választás első fordulója előtt.

A fennmaradó 7,4 milliárd forint kifizetését a megállapodás értelmében már az új kormány idején, július 15-ig fizetnék ki a közlekedési társaságnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.