Fennakadásokat okoz a kitartó havazás országszerte

Piros riasztás az ország középső részére - Akár húsz centiméternél is több hó eshet

Rendkívüli mennyiségű, helyenként akár húsz centiméternél is több friss hó várható az ország középső részén éjfélig - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton, miután a legmagasabb fokozatú, piros riasztást adott ki erre a területre.

2010.01.30 12:01MTI

Polyánszky Zoltán meteorológus az MTI-nek elmondta: vasárnap ugyanilyen nagy mennyiségű hó eshet az ország északkeleti részén. A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a Közép- és Észak-Dunántúlon, valamint az Észak-Alföldön is tíz centimétert meghaladó friss hó várható. A Bakonyban hófúvások is lehetnek. A Kisalföldön, valamint délkeleten erős széllökések is lesznek.

A BKV-nál vannak késések, a MÁV-nál nincs fennakadás a közlekedésben

A BKV-nál 15-20 perces késéseket okoz az intenzív havazás, a MÁV-nál egyelőre nincs fennakadás a közlekedésben - közölték a diszpécserek szombat reggel. Mezei László, a BKV fődiszpécsere elmondta: minden járat rendben elindult, de a villamosvonalakon a váltók eltömődése miatt, a hegyi utakon pedig a nagy mennyiségű hó miatt lehetnek 15-20 perces késések.

Horti Zsófia, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy jelenleg 94 géppel takarítják Budapest fő- és tömegközlekedési útvonalait és 870 hómunkás dolgozik a járdák, lépcsők takarításán. Hozzátette: eddig 8-10 centiméteres hó esett, és még legalább ugyanennyire számítanak a meteorológiai szolgálat előrejelzése alapján. Mivel folyamatosan havazik, a letakarított utak nagyjából fél órán belül újra havasak lesznek - jegyezte meg.

A szóvivő felhívta az ingatlantulajdonosok, üzemeltetők figyelmét arra, hogy meg kell tisztítaniuk a járdákat.

Hókotró gázolt el egy gyalogost

Életveszélyes állapotban szállították kórházba a mentők azt a gyalogost, akit egy hókotró gázolt el szombat kora reggel. Kormos Endre, a BRFK sajtóügyletese elmondta: a baleset a XV. kerületben a Szentmihályi út és a Régi Fóti út kereszteződésében egy gyalogátkelőhelyen történt reggel hat óra körül.

Délig bezárt a Ferihegyi repülőtér

Szombat délig bezárt a Ferihegyi repülőtér - közölte Hardy Mihály, a Budapest Airport Zrt. vállalati kapcsolatok igazgatója az MTI-vel. Tájékoztatása szerint a Ferihegyre érkező repülőgépek vagy el sem indultak vagy a környező repülőtereken szállnak le. Budapestről egyelőre nem tudtak felszállni sem a gépek a havazás miatt - jegyezte meg.

Hardy Mihály közölte, akkor tudják majd megnyitni a repülőteret, ha sikerül annyira síkosságmentesíteni a futópályákat, hogy a kellő fékhatás meglegyen. Az igazgató azt kérte a szombaton Ferihegyről induló járatok utasaitól, hogy - függetlenül az időjárási helyzettől - az indulási időnek megfelelően menjenek ki a repülőtérre.

Latyakosak, sónedvesek a főutak Borsod-Abaúj-Zemplénben

Latyakosak, sónedvesek a főutak Borsod-Abaúj-Zemplénben, a mellékutak havasak vagy letaposott havasak. Csaknem 40 géppel dolgoznak a megye útjain, ahol folyamatosan havazik. Jelenleg 2-5 centiméter a hó vastagsága átlagosan. Járhatatlan út nincs a megyében.

A helyi meteorológiai szolgálat az MTI-t arról tájékoztatta, hogy szombaton szinte egész nap eshet a csapadék a megyében, és bár éjszaka csökkenhet az intenzitása, vasárnap újra hóesésre kell számítani. Egyedné Novodonszki Éva, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta: egyelőre a hó miatt nem történt komolyabb baleset a megyében, de a közlekedők téli útviszonyokra számítsanak.

Nógrád megyében minden út járható

Nógrád megyében nincs járhatatlan út, bár az elmúlt órákban 30 centiméternyi hó hullott - tájékoztatta a közútkezelő az MTI-t. A Nógrád Megyei Állami Közútkezelő Kht. diszpécserszolgálatán azt közölték: nem tudnak elakadásokról. A kht. teljes gépparkja az utakon van, szórják és kotorják a havat. Előbb a főutakat tisztítják, majd a sűrűn használt, illetve a mellékutak következnek.

Arra számítanak, hogy a délutáni és az esti órákban tovább nő a hó magassága az utakon. A Nógrád Volán Zrt.-nél az MTI úgy értesült, hogy kisebb-nagyobb késésekkel, de minden járat közlekedik. Az utasok 5-15 perces késessel számolhatnak. Azt is elmondták: jelezték a közútkezelőnek, hogy mely szakaszokon javasolják a kotrást, szórást, de a társaság járműveit még sehol nem látták az autóbuszvezetők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.