Fókuszban a Jobbik és a Magyar Gárda

Magyar Nemzet vs. Political Capital: Egyik állít, másik tagad

A Jobbikra és a Magyar Gárdára is "rádolgozott" a Political Capital - írja a Magyar Nemzet hétfői számában. Ezzel szemben a Political Capital szerkesztőségünkbe eljuttatott levelében állítja: vagy a Magyar Nemzet vagy a "titkosszolgálati forrás" hazudik.

2009.11.30 07:56ma.hu/ Magyar Nemzet

A Magyar Nemzetnek Gyulai Attila, a cég ügyvezetője azt mondta, ezen ténykedés közepette „természetesen szóba került a Jobbik és a Magyar Gárda is”. A lap értesülései szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) a Jobbikkal, a Magyar Gárdával, illetve e szervezetek vezetőivel, így Vona Gábor pártelnök-gárdaalapító mozgásával kapcsolatban számított adatokra, amelyeket meg is kapott az elemzőcégtől.

A Political Capital szerint semmi olyat nem közöltek az NBH-val, amit korábbi elemzéseikben már ne hoztak volna nyilvánosságra. A Magyar Nemzet szerint a cég vezetői azt tervezik, a héten a sajtó munkatársainak is megmutatják a titkosszolgálatnak készült jelentéseiket. Ehhez kell azonban az NBH jóváhagyása is, ahol viszont nem néznék jó szemmel, ha a konkrét politikai szereplőkre vonatkozó anyagokat is kiteregetnék - írja a napilap.

A Political Capital szerkesztőségünkbe eljuttatott leveléből idézünk:

„Két héttel ezelőtt lejárató kampány indult a Political Capital korábbi vezetője, Somogyi Zoltán ellen. A lejárató kampány időben egybe esett azzal a bejelentésével, hogy politikai pályára készül. A Political Capital visszautasítja azt, hogy bizonyos politikai körök, amelyek politikailag veszélyes konkurenciának tekintik cégünk korábbi igazgatóját, a Political Capital nevét és munkáját használják fel politikai játékukban.

A Political Capital – a Magyar Nemzet mai cikkének állításával szemben – soha nem gyűjtött adatot és nem „dolgozott rá” Vona Gáborra és a Jobbik vezetőire. Ilyen irányú megrendelést sem a Nemzetbiztonsági Hivataltól, sem másoktól nem fogadott volna el. Ez nem jelenti azt, hogy a Political Capital bármely munkatársa Vona Gáborral, a Jobbikkal, vagy a betiltott Magyar Gárdával bármilyen módon rokonszenvezne. Annyit jelent csupán, hogy a Political Capital egy elemzőintézet, amely a nyilvánosság előtt megjelent információkat értelmezi – semmilyen más forrásból nem dolgozik. (...)

A Political Capital büszke arra a sokévnyi elemzői munkára, amellyel régiószinten is egyedülállóan értelmezte a szélsőséges politikai mozgásokat. Ennek eredményeképpen előre jelezte azokat az erőszakba torkolló folyamatokat, amelyek a romák és nem romák viszonyában később történtek.

A Political Capital 2006-ban egy kutatási tervet tett le a Nemzetbiztonsági Hivatal asztalára, amelynek van egy része, amelyet cégünk sem javasol a nyilvánosság elé tárni. Nem az eredménye, hanem a kutatók személyes épsége miatt. Ez az a tevékenység, amikor kutatók közvetlenül kérdezték a magyarországi szélsőségeseket politikai elképzeléseikről. Ebben a kutatásban, kérdezés szintjén sem volt szó Jobbikról, vagy Magyar Gárdáról.

Minden más elemzési eredményt a Political Capital szívesen átad a magyar nyilvánosságnak. Ezért kéri a Nemzetbiztonsági Hivatalt, hogy adjon arra engedélyt, hogy az újságírók felé, a Political Capital szakértő munkatársai bemutathassák a munkáikat.

A szélsőségesek kutatására és elemzésére az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága, ellenszavazat nélkül adta meg a felhatalmazást. Nem a Political Capital-nek, hanem a Magyar Nemzetnek vannak titkos hírszerzési kapcsolatai. Ezekre hivatkozik ugyanis a lap, amikor felelőtlen és hazug kijelentéseket tesz. Vagy a lap nem veszi figyelembe az igazmondás kötelezettségét, vagy az állítólagos titkos hírforrás vezeti félre a napilapot.”

Ezek után érdeklődve várjuk az NBH engedélyét, hogy megismerhessük és megismertethessük olvasóinkkal a Political Capital elemzőinek munkáját. Addig meg marad a találgatás, vádaskodás.

A választások közeledtével hallunk majd itt cifrább dolgokról is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.