Már 3,3 milliárd forintot költött a kormány?

A Fidesz minden jogi eszközt felhasznál a kormánykampány ellen

A Fidesz minden jogi eszközt felhasznál, hogy megállítsa a kormány népszavazási ellenkampányát - mondta Répássy Róbert, az ellenzéki párt frakcióigazgatója szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

2008.02.13 12:45MTI

"Telik az idő, a népszavazás kevesebb, mint egy hónap múlva bekövetkezik, ebben a kampányban kellene a kormány egyoldalú propagandáját megállítani. Minden jogi eszközt meg fogunk tenni, hogy ez megtörténhessen" - fogalmazott Répássy Róbert. A fideszes politikus emlékeztetett arra, hogy az Országos Választási Bizottság kedd esti ülésén nem adott ki állásfoglalást a Fidesz kormánypropagandát kifogásoló beadványa kapcsán.

Répássy Róbert szerint ugyanakkor vannak további jogi lehetőségek. Mint mondta, ezekről még nem döntöttek, de a Fidesz jogászai már készítik a további forgatókönyveket, így még ezen a héten újabb beadvánnyal vagy esetleg beadványokkal fognak élni, amellyel kikényszeríthetik, "hogy a kormány betartsa alkotmányos kötelezettségeit a népszavazási kampányban". A Fidesz álláspontja az, hogy az Alkotmánybíróság 1997-es határozata szerint az alkotmányos szerveknek, így a kormánynak is tartózkodnia kell a népszavazási kampány megzavarásától és meghiúsításától, vagyis semlegesnek kell maradnia a kampányban.

Ezzel szemben - folytatta Répássy Róbert - már a 3,3 milliárd forintot is elérik a kormány közpénzből folytatott népszavazási ellenkampányának költségei, ami azt jelenti, hogy a kormány napi 100 millió forintot költ erre a célra, az emberek pénzéből az emberek ellen kampányol. A frakcióigazgató nem nevezte meg, milyen beadványokat terveznek és azokat hova nyújtanák be, de mint mondta, mivel alkotmányos kötelességről van szó, esetleg az Alkotmánybírósághoz lehetne fordulni. A Fidesz jogi kabinetvezetője ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy mivel az Alkotmánybíróság határozatai közvetlenül nem kikényszeríthetők, ezekkel nem lehet jogorvoslatért fordulni.

Mint mondta, az OVB keddi ülésén felvetődött, hogy akár kifogással is lehetne élni, ami szintén jogi lehetőség, de ebben a pillanatban erre még nem látnak elég indokot. Mint mondta, ha most nem sikerül megállítani a kormány kampányát, akkor is olyan kérdést vetettek fel, ami később is fontos, hiszen a kormány kampánytevékenysége semmilyen formában nincs szabályozva. Az Országos Választási Bizottság keddi ülésén nem adott ki állásfoglalást a Fidesz kormánykampányt sérelmező beadványára; a testületből ugyanakkor többen úgy vélték, a kérelem kifogásként elbírálható lenne. A kérdést, amelyről több órás, politikai szempontoktól sem mentes szakmai vitát folytattak, már másodszor vették napirendre. A Fidesz beadványában arról kért állásfoglalást, hogy a kormányra is vonatkozik-e az 1997-es alkotmánybírósági határozat, amelynek értelmében az alkotmányos szerveknek tartózkodniuk kell a kampányba való beavatkozástól.

A párt azt sérelmezte, hogy a kormány közpénzből milliárdokat költ saját álláspontja népszerűsítésére a háromkérdéses népszavazásról az ingyenesen terjesztett, Új Magyarország című színes kiadvánnyal. Az állásfoglalás kiadásával szembeni érvek egyike az volt, hogy az OVB nem értelmezhet egy, az alkotmányt értelmező határozatot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.