Belbiztonsági tárca lenne helyette

Jövőre új köntösbe öltöztetné Orbán az NBH-t

A Nemzetbiztonsági Hivatal megszüntetését tervezi a kormányra készülő Fidesz - értesült a Népszava.

2009.09.03 06:53Népszava

A titkosszolgálattal kapcsolatos valamennyi fideszes lépés, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának bojkottálása, illetve a szervezet elleni lejáratási kísérletek e cél megvalósítása érdekében történtek - állítják a napilap forrásai.

Orbán Viktor belbiztonsági tárcát hozna létre kormányában, ahol a rendőrség és az elhárítás közös irányítás alatt működne.

A kiszivárgott elképzelések szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) és a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata (a fegyveres szervek belső elhárítása) megszűnne, illetve más néven fuzionálna.

Ez lényegében olyan politikai rendőrség lenne, mely a terrorizmus, az extrémizmus ellen, a gazdaságbiztonság és az alkotmányvédelem érdekében, továbbá a kémelhárításban, illetve a biztonsági ellenőrzésekben kapna önálló, a jelenleginél szélesebb hatáskört.

Mindezt egy, a rendőrség irányításával megbízott csúcstárca alá rendelve, mely esetleg a börtönügyet, vagyis a mai büntetés-végrehajtást, valamint a pénzügyőrség bűnügyi szakterületét is magához vonná a jelenlegi Igazságügyi és Rendészeti, illetve a Pénzügyminisztériumtól.

Egy a lapnak nyilatkozó, hamarosan nyugdíjba vonuló NBH-tiszt elmondta, meggyőződése, hogy a titkosszolgálat jelenlegi állapotáért a Fidesz is felelős. Mint fogalmazott, ebben az évben sok tapasztalt szakembernek "megüzenték", hogy a következő kormány alatt nem számítanak munkájukra, illetve hogy magát az NBH-t sem kívánják tovább működtetni jelenlegi formájában.

Ennek tudható be, hogy igen sokan azt a lehetőséget választották, hogy kérelmezik szolgálati vagy öregségi nyugdíjazásukat - ismerteti a Népszava.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.