Az NBH is riogat!

Megjelent a politikai terrorizmus?

Amit korábban csak sejtettek, ma már tudják: Magyarországon vannak olyan személyek, akik készek politikai terrorcselekmények elkövetésére - nyilatkozta a Népszabadság szombati számában a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója. Laborcz Sándor szerint a "kemény mag" néhány tucat emberből áll.

2009.04.25 09:23Népszabadság

Az NBH főigazgatója azt állítja, a korábbi időszakhoz képest stabilizálódott a helyzet. Laborc Sándor dandártábornok a Népszabadságnak nyilatkozva emlékeztetett rá, hogy 2006-ban szélsőséges csoportok felgyújtották az MTV székházát, hetekig randalíroztak Budapest utcáin, barikádokat építettek, a rendőrökre Molotov-koktélokat dobtak. 

Mára ezeknek a radikális csoportoknak a társadalmi és politikai támogatottsága jelentősen csökkent, a szervezetek megosztottá váltak - mutatott rá Laborc Sándor

A szolgálat átszervezése után már születtek bizonyos eredmények - hangsúlyozta a főigazgató. Például tavaly október 23-án vagy az idén március 15-én nem voltak a korábbiakhoz hasonló rendbontások, mert Laborc szerint a hatóságok azokat képesek voltak megakadályozni. Azt is a felderítés sikerének tartja, hogy egy csőbombáról nem akkor szereztek tudomást, még mielőtt felrobbant, hanem már korábban megtalálták egy kocsiban. Némi egyszerűsítéssel: amit korábban csak sejtettek, ma már tudható - fogalmazott Laborc. 

A szolgálat jellege miatt konkrétumokról nem kívánt beszélni, ám jelezte: a magukat a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereghez tartozónak valló négy személy elfogása épp e tudás eredménye. A titkosszolgálat információi szerint vannak olyan személyek, akik készek erőszakosan fellépni a demokratikus államrend megdöntésére, és vannak olyanok, akik belesodródnának efféle akcióba - mondta a lap kérdésére a főigazgató. 

Konkrét számokról nem kívánt beszélni, csak annyit árult el, hogy az első körbe tartozók, az úgynevezett kemény mag létszáma - akik készek akár a fegyveres fellépésre is - legfeljebb néhány tucatnyira tehető.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.