Még nincsenek javaslatok

Reménykedhetnek? Kedden lesz OGY ülés a lakáshitelesek helyzetéről

MSZP-s képviselők kezdeményezésére kedden ülést tart az Országgyűlés szociális bizottsága a lakáshitelesek helyzetéről.

2009.08.17 13:51MTI

Török Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a testület ülésén a kormány képviselője ad tájékoztatást az eddig meghozott intézkedésekről, arról, hogy hol tart a lakáshitelesek problémáit orvosló folyamat, és milyen további intézkedések várhatók.

Hozzátette: a szocialista képviselők hétfőn még tanácskoznak arról, hogy milyen javaslatokat tesznek a bizottság ülésén.

A szocialista politikus nem zárkózott el az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívásától sem, amit Szili Katalin házelnök mellett a Legyen Más a Politika (LMP) is kezdeményezett, de azt mondta, úgy nem látja értelmét, hogy nincs előterjesztés, amiről tárgyalhatna a parlament.

A nap folyamán a kilakoltatások azonnali leállítását, az Országgyűlés összehívását és parlamenti vizsgálóbizottság felállítását követelte a lakáshitelesek védelmében az LMP.

Múlt hétfőn az Országgyűlés ősszel leköszönő szocialista elnöke kezdeményezte a devizahitelesek védelmében szükséges intézkedések érdekében a parlament összehívását.

A Fidesz-KDNP-frakciószövetség ugyancsak múlt hétfőn pedig azt javasolta, hogy a kilakoltatások miatt hívják össze az Országgyűlés szociális bizottságának rendkívüli ülését.

Az erről szólókezdeményezést szerdán reggel adták át Juhászné Lévai Katalinnak, az Országgyűlés szociális bizottsága szocialista elnökének.

Török Zsolt hétfői sajtótájékoztatóján beszélt arról is, hogy tudomása szerint a jelenlegi árverezések jelentős része nem banki hitelhez kötődik, hanem a pénzügyi szolgáltatók által ajánlott termékekhez.

Hozzátette: ezeket a szolgáltatókat a jövőben fokozottan ellenőrzi a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), mivel a határidőre sorozatosan nem fizetők bankközi listáján szereplőknek is adnak hitelt, és esetükben sokkal nagyobb a nem fizetés kockázata.

Megjegyezte, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, a Pénzügyminisztérium és a Magyar Bankszövetség adatai szerint 30-32 ezer között van azon hitelek száma, amelyet kilencven napja nem törlesztenek, és idén eddig háromezer árverezés történt.

Török Zsolt kitért arra, hogy a kormány és az Országgyűlés eddig is több intézkedést hozott a lakáshitelesek érdekében, például áthidaló kölcsönt biztosítottak, elővásárlási jogot adtak az önkormányzatoknak és bővítették a PSZÁF jogköreit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.