A kilakoltatások miatt Szili is aggódik

Az MSZP a Szociális Bizottságban értékelné a lakáshitelesek problémáit

Az MSZP-frakció szerint szükséges, hogy jövő héten az Országgyűlés ifjúsági, szociális és családügyi bizottságának ülésén nyilvánosan is értékeljék a lakáshitelesek megsegítésére eddig alkotott törvények és kormányintézkedések hatását. Ezzel egy időben vizsgálják, hogyan lehetne bizonyos esetekben a kilakoltatások lehetőségét átmenetileg felfüggeszteni.

2009.08.11 18:55MTI

Katona Béla, a szocialisták frakcióvezető-helyettese ezt azzal összefüggésben közölte kedden, hogy az MTI hétfőn megtudta, Szili Katalin házelnök azt javasolja az MSZP-frakció vezetőjének: a képviselőcsoport a devizahitelesek védelmében szükséges intézkedések miatt fontolja meg az Országgyűlés rendkívüli ülésének kezdeményezését.

Az MTI információi szerint az Országgyűlés szeptemberben leköszönő elnöke múlt kedden küldött levelet Mesterházy Attilának. Ebben aggodalmát fejezte ki, hogy a kialakult helyzet mintegy félmillió ember - köztük háromszázezer gyerek - életkörülményeit közvetlenül veszélyezteti. Katona Béla keddi közleményében azt írta: a szocialista frakció eddig is és a továbbiakban is kiemelten figyeli, hogyan hat a gazdasági válság a lakáshitellel rendelkező adósok helyzetére. "Folyamatosan értékeljük a lakáshitelesek megsegítésére eddig alkotott törvények és kormányintézkedések hatását" - tette hozzá.

Hangsúlyozta: a házelnök levelének ismeretében szükségesnek tartják, hogy az értékelést a jövő héten az Országgyűlés ifjúsági, szociális és családügyi bizottságának ülésén az ország nyilvánossága előtt is elvégezzék. Az MSZP frakcióvezető-helyettese hozzátette, ezzel egy időben a kormánnyal együtt vizsgálják, hogyan lehet a kizárólag a válság miatt, önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került adósok esetében a kilakoltatások lehetőségét átmenetileg felfüggeszteni.

Juhászné Lévai Katalin szocialista országgyűlési képviselő - a Fidesz kezdeményezésére reagálva - hétfőn az MTI-nek azt mondta: az MSZP szerint nem indokolt az Országgyűlés szociális bizottsága rendkívüli ülésének összehívása a kilakoltatások miatt, a kormány folyamatosan kezeli ezt a problémát.

Az MTI keddi megkeresésére Juhászné Lévai Katalin közölte: továbbra is úgy látja, azért semmiképp nem indokolt a szociális bizottság összehívása, hogy megvizsgálják, mit kell tenni a kilakoltatások ügyében, hiszen "tudjuk, hogy mit kell csinálni". Mint mondta, legfeljebb - ahogyan azt Katona Béla is írta - annak értékeléséről lehet szó, hogy elégséges-e az eddig elvégzett munka, jogszabályalkotás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.