Aszisztensként segítettek az őssejtkezelésekben

Őssejtügy: Újabb két gyanúsítottat hallgatott ki a rendőrség

Újabb két gyanúsítottat hallgatott ki a rendőrség az emberi test tiltott felhasználásának gyanúja miatt indult büntetőügyben; a két nőt azzal gyanúsítják, hogy asszisztensként segítették az őssejtkezelésekben az ügy két orvosát - közölte a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) pénteken.

2009.08.14 13:43MTI

A két új gyanúsítottat csütörtökön hallgatták ki. A gyanú szerint a két magyar állampolgárságú nő asszisztensként segítette az amerikai-ukrán állampolgárságú professzor és a magyar állampolgárságú orvos tevékenységét az illegális őssejtkezelések vonatkozásában - olvasható az NNI közleményében. 

A két asszisztens a korábban már meggyanúsított orvosok közvetlen irányítása mellett szervezte meg a kezeléseket, beleértve a közvetítést a páciensek és a kezelést végzők között, a kezelés idejének, helyének, a fizetés összegének, módjának megszervezését. Az egyik asszisztens a fentieken túl alkalmanként egészségügyi asszisztensi feladatokat látott el a kezelések során, mint például az infúzió bekötése illetve az őssejtet tartalmazó anyag fecskendővel történő beadása.

A rendőrség a két nőt emberi test tiltott felhasználásával gyanúsítja, amit bűnsegédként követtek el. Az NNI emberi test tiltott felhasználása miatt folytat eljárást; a gyanú szerint egy őssejtkutató labor és egy magánklinika szervezésében végeztek őssejtkezeléseket 2007-től, anyagi ellenszolgáltatás fejében. Az érintettek egy-egy kezelésért általában 25 ezer USA dollárt, vagy 5 millió forintot fizettek. 

A gyanú szerint őssejtkezeléseket végző ukrán-amerikai Yuliy Baltaytis professzor és a kezelésekhez szükséges dózisokat elkészítő ukrán nő, Natalia K.-t előzetes letartóztatásban van, Seffer István és a negyedik gyanúsított pedig házi őrizetben van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.