"Sem stabilitásra, sem biztonságra nem számíthat"

Fidesz: csőd lehet az egészségügyben

Csőd fenyeget az egészségügyben a 2010-es kilátások alapján - közölte Mikola István, a Fidesz szakpolitikusa csütörtökön Budapesten.

2009.08.13 14:26MTI

Az ellenzéki politikus arra hivatkozva jelentette ezt ki sajtótájékoztatóján, hogy - mint mondta - a kiszivárgott költségvetési irányszámok alapján jövőre mintegy 70-75 milliárd forinttal kap kevesebbet az ágazat. Úgy fogalmazott: "se stabilitásra, se növekedésre, se biztonságra nem számíthat a magyar egészségügy. Ez a kormányzat nem szereti az egészségügyet, üti-vágja, kivonja belőle a pénzeket".

Mikola István véleménye szerint a rendszert nem lehet majd működtetni, ha valóban kivonnak 70-75 milliárd forintot az egészségügyből. "Ahogy halljuk", a gyógyító-megelőző kassza mintegy 20-25, a gyógyszertámogatási rendszer 20, a gyógyászati segédeszközök támogatása pedig körülbelül 5 milliárd forinttal csökken majd, és kevesebb pénzt kap várhatóan a háziorvoslás is - mondta az egészségügyi szakpolitikus. Közölte: felhívják a kormány figyelmét arra, hogy sürgősen kezdjen tárgyalásokat az egészségügy jövő évi működtetéséről, mert az ellátó rendszert már a jelenlegi forrásokból sem lehet fenntartani.

Mikola István hangsúlyozta, az egészségügyben a csőd azt jelenti, hogy leromlott és egyre romló infrastrukturális, technológiai környezetben egyre gyengébb és rosszabb minőségű ellátást nyújtanak a betegeknek. Hatalmas társadalmi nyomásra van szükség e megszorítások megakadályozásához - tette hozzá. Az egészségügy csökkenő finanszírozásáról jelentetett meg cikket csütörtöki számában a két vezető politikai napilap.

A Magyar Kórházszövetség elnöke, Varga Ferenc a Magyar Nemzetnek elmondta: ha a kormány nem biztosít pénzforrást, vagy legalábbis nem pótolja vissza a legutóbb elvont 13,5 milliárd forintot, akkor az év végére működésképtelenné válnak az intézmények. A Népszabadság birtokába került dokumentumok szerint jövőre nominálisan több mint 20 milliárd forinttal költene kevesebbet az egészségbiztosítási szolgáltatásokra a Pénzügyminisztérium, mint az idén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.