"Tönkreteheti a főváros turisztikai célpontját"

MDF: Vonják vissza a szigorú terézvárosi csendrendeletet!

Az MDF arra kéri a terézvárosi döntéshozókat, vonják vissza a szórakozóhelyek nyitvatartási idejét szigorúan szabályozó rendeletet, mivel az tönkreteheti a főváros egyik legjelentősebb turisztikai célpontját - mondta Kerék-Bárczy Szabolcs, a párt elnökségi tagja pénteki sajtótájékoztatóján.

2009.07.24 13:13MTI

Szerinte a csendrendelet botrányos, mivel szakmailag nem megalapozott és nem övezi széles egyetértés, valamint teljesen értelmetlen is, hiszen nem oldja meg azokat a problémákat, amelyek érdekében megalkották. Mint mondta: "ez az intézkedés csak megfojtja Ady és Krúdy pezsgő belvárosát", a kerület 120 éve kialakult szórakoztató jellegét. Rendeletalkotás helyett az MDF azt javasolja: a már meglévő jogszabályokat kell betartatni és meg kell erősíteni a rendőri jelenlétet a szórakozóhelyek környékén.

Kerék-Bárczy Szabolcs szerint a randalírozás és a csendháborítás megoldandó rendészeti kérdés, de egy hangos kisebbség miatt nem lehet büntetni a kulturáltan szórakozó többséget. Emellett a rendeletet egyetlen szakmai érv sem támasztja alá, hiszen a szórakozóhelyek elesnek a bevételük nagy részétől, amely miatt tömeges elbocsátásra vagy bezárásra is kényszerülhetnek. Az intézkedés hatására jelentősen csökkenni fog az iparűzési adóból származó bevétel is - mondta.

Emlékeztetett: tavaly mintegy kétmillió külföldi turista látogatott Budapestre, akik előszeretettel költötték a pénzüket az érintett szórakozóhelyeken. Mint mondta: normális egyensúlyt kell teremteni a kerületi és fővárosi lakosok, valamint a vállalkozók érdekei között.

A politikus szerint a terézvárosi szocialisták feltehetően szavazatszerzés céljából alkották meg a rendeletet, akik pártállami múltat idéző módszerekkel kívánják megszüntetni a kulturált szórakozás lehetőségét. Ennek az intézkedésnek pedig nemcsak a kerületi lakosok és vállalkozók, hanem egész Budapest fogja kárát látni.

Használjanak inkább fülvédőt....

Kerék-Bárczy Szabolcs egy fülvédőt ajánlott fel Verók István VI. kerületi polgármesternek. A szeptember elsején hatályba lépő rendelet értelmében este 10 és reggel 6 óra között nem tarthatnak nyitva a kerületi szórakozóhelyek. A szabályozás egyedül a szállodákra és a benzinkutakra nem érvényes, minden más üzlet, vendéglátóipari egység és szórakozóhely csak este 10 óráig tarthat nyitva, illetve a megfelelő engedélyek beszerzése után a nyitvatartási idő bizonyos mértékig meghosszabbítható.

Az üzletek a lakók legalább kétharmadának hozzájárulásával akár reggel 6 óráig is nyitva tarthatnak, de szeszes italt - az előzőleg megalkotott szeszrendelet értelmében - nem forgalmazhatnak ez idő alatt. A vendéglők és a szórakozóhelyek pedig, a hozzájárulás megszerzése után, maximum éjjel 1 óráig lehetnek nyitva. A rendelet megalkotása nagy felháborodást váltott ki.

A Főpolgármesteri Kabinet aggodalommal figyeli a szigorú korlátozást, Budapest városarculati tanácsnoka pedig a csendrendelet felülvizsgálatát kérte. Egy civil szervezet az Alkotmánybírósághoz fordult, péntek este pedig demonstrációt szerveznek a rendelet bevezetése ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.