Csak Terézvárosban korlátozzák a szórakozóhelyeket

Nem követik a szigorú szabályozást a belvárosi kerületek

Nincsen a szeptember 1-jétől hatályba lépő terézvárosi rendelethez hasonló szabályozás - mely szerint nem tarthatnak nyitva éjjel 22.00 és reggel 6.00 óra között a szórakozóhelyek - a belvárosi kerületekben, tudta meg az érintett önkormányzatoktól pénteken az MTI.

2009.07.17 15:00MTI

Kékesi Tibor, az MSZP országgyűlési képviselője, a VI. kerület tanácsnoka, a rendelet előterjesztője az MTI-nek elmondta, hogy a szabályozás egyedül a szállodákra és a benzinkutakra nem érvényes, minden más üzlet, vendéglátó-ipari egység és szórakozóhely csak 22.00 óráig tarthat nyitva, illetve a megfelelő engedélyek beszerzése után a nyitvatartási idő bizonyos mértékig meghosszabbítható.

Ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy az üzletek a lakók legalább kétharmadának hozzájárulásával akár reggel 6.00 óráig is nyitva tarthatnak, de szeszes italt - az előzőleg megalkotott szeszrendelet értelmében - nem forgalmazhatnak ez idő alatt. A vendéglők és a szórakozóhelyek pedig, a hozzájárulás megszerzése után, maximum éjjel 1.00 óráig lehetnek nyitva. A rendelet szilveszter éjjelén nincsen érvényben. Ha az utóbbi egy évben nem érkezett panasz a nyitvatartási idő meghosszabbításáért folyamodó üzlet ellen, akkor elég csak a lakók 50 százalékának hozzájárulása - tette hozzá. Mint Kékesi Tibor megjegyezte: mintegy 100 olyan vendéglő és szórakozóhely lehet a kerületben, amely ellen sok a panasz.

Az indítványt a terézvárosi képviselő-testület szinte egyhangúlag fogadta el, mindössze egy ellenszavazat volt. Kékesi Tibor szerint a rendeletre azért volt szükség, mert "olyan mennyiségű és olyan típusú konfliktusok adódtak, amelyek rendre a lakók rovására dőltek el, tehát nekik kellett elviselni a különböző zaj- és környezetszennyező hatásokat, igazi jogorvoslatot nem nyertek". Gergely József, a VII. kerület szocialista alpolgármestere az MTI érdeklődésére elmondta, hogy nincsen ilyen intézkedés érvényben az Erzsébetvárosban, viszont a szeszrendelet náluk is működik. Puka Zsófia, az V. kerület sajtóreferense azt közölte, hogy még hasonló szabályozás sincsen a belvárosban, s nem is terveznek ilyet bevezetni.

A IX. kerületi önkormányzat arról tájékoztatta az MTI-t, hogy náluk sincs ilyen rendelet, viszont a teraszok - ugyanúgy, mint a VI. kerületben és a VII. kerületben - csak éjfélig lehetnek nyitva. Az önkormányzat honlapján az olvasható, hogy 2010. január 1-jétől a közterület-használati hozzájárulás meghatározott időre - vendéglátó teraszok esetében - 1 hónapra adható ki, azután meg kell újítani. A VIII. kerületben későbbre ígértek tájékoztatást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.