Minden rapsicot keményen felelőségre vonnának

Állatkínzásért is büntetnék az orvhalászokat?

Az MSZP szerint minden rapsicot, vagyis orvhalászt állatkínzásért kell felelősségre vonni - mondta csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Orosz Sándor.

2009.07.23 13:02MTI

A szocialista országgyűlési képviselő indoklásul azt a példát említette, hogy egy orvhalásznak állatkínzásért kellett volna kedden börtönbe vonulnia, de ő perújítást kért, hogy csak lopásért büntessék meg, ugyanis akkor kedvezőbb elbírálást kaphatna. Közölte, hogy a halászok és a horgászok viszont évek óta határozottabb és keményebb fellépést kérnek a halállomány és a vízpartok védelmének érdekében.

Megemlítette, hogy 2004-ben született egy jogszabály, amely büntetőjogi tényállássá tette az állatkínzást. Elmondása szerint a jogszabály összetett, mert értelmezi a tiltott eszközökkel, illetve a tiltott módon való halászatot és vadászatot is. Emlékeztetett a Legfőbb Ügyészségnek arra a márciusi leiratára is, amely szerint több ilyen esetben a bíróságok szakértőket rendeltek ki, hogy megállapítsák, szenvedett-e az elejtett állat.

Hozzátette, az ügyészség viszont azt rögzítette, hogy a tiltott eszközökkel történő vadászat és halászat esetében az állatkínzás megállapításához nem kell igazolni az állat valóban szenvedett-e. Orosz Sándor azt mondta, hogy ezzel a jogalkotó is egyetért. A politikus véleménye szerint viszont ez "félutas megoldás", ahol nem szabad megállni, és az egyébként normál eszközökkel, de tiltott módon való, például az engedély nélküli halászatot is állatkínzásként kell kezelni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.