"A minisztérium a felelős!"

Fidesz-KDNP: hatvan milliárdot vonnak el az egészségügytől

A kormány a Valutaalap kérésének megfelelően ismét feláldozza az egészségügyet, s újabb hatvan milliárd forintot von el a területtől - mondta Pesti Imre, a Fidesz egészségügyi szakpolitikusa szombaton, a minisztérium budapesti épülete előtt rendezett civil demonstráción.

2009.07.04 12:17MTI

Az ellenzéki politikus a Hazárdjáték az egészségügyben című rendezvényen úgy fogalmazott, hogy az egészségügy haldoklása 2006-ban megkezdődött, és 2009-re be is fejeződik. Kiemelte: a Gyurcsány-Bajnai-kormány, illetve a Molnár Lajos-Horváth Ágnes-Székely Tamás trió semmiben sem különbözik egymástól.

A magyar kormányzat a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kérésének megfelelően most ismét feláldozza az egészségügyet. Jelen körülmények között úgy tűnik, hogy újabb hatvan milliárd forintos forráskivonásra kell számítani - tette hozzá. Pesti Imre szerint további "lopakodó" forráskivonás valósul meg az új adójogszabályokon keresztül, amelyek szerint meghatározzák, hogy az egészségügyi magánvállalkozásoknak, így többek között a háziorvosoknak mennyi az elvárt jövedelme és azután mennyi adót kell fizetniük.

Ez akár újabb, több tízmilliárdos kivonást is eredményezhet -
jegyezte meg. Ilyen finanszírozás mellett nem képzelhető el egészséges jövő - fogalmazott.

"Akármikor kérdezzük a kormányzatot, mindig szembesülni kell, hogy a válasz aljas hazugság. Csalnak, hazudnak, elfedik az igazságot, senki nem meri vállalni, hogy kimondja, mi történt valójában" - mondta az ellenzéki politikus.

Szólt arról is, hogy ha polgári kormány alakul, látni kívánják azokat a szerződéseket, amelyeket magáncégekkel kötöttek. Pesti Imre szerint ma a kormány nem kezeli értékén az életet, a családot, az egészséget, egyetlen értékmérő a pénz, és az IMF-nek, illetve a hitelezőknek való maximális megfelelés. Nagy Kálmán, a Kereszténydemokrata Néppárt egészségügyi szakpolitikusa azt mondta, hogy a 2006-os választások legnagyobb kárvallottja az egészségügy, egyetlen ágazat sem szenvedett el ekkora veszteséget.

Hozzátette: a kialakult helyzetért, azért, hogy az ellátórendszer az összeomlás szélén van, az egészségügyi tárca vezetője és a minisztérium a felelős.

Vissza a pénzt az egészségügy finanszírozásába! - szólított fel a a politikus, aki azt is követelte, hogy a szaktárca biztosítsa a normális betegellátást, adjon lehetőséget a súlyos betegek kezelésére. Mindkét szakpolitikus azt ígérte: megkeresik a felelősöket és számon kérik őket a kialakult helyzetért.

Tóth László borsodi kórházigazgató arról beszélt, hogy intézménye soha nem volt veszteséges, s a tavalyi évet is nyereséggel zárták. Az idei év júliusától viszont egy biztos, az intézmény deficites lesz - mondta. Az infláció és a nagymértékű elvonások miatt várhatóan havi 200 milliós veszteséget produkálnak majd. Szentes Tamás, a Józsefvárosi Egészségügyi Szolgálat vezetője azt mondta, hogy az intézményi finanszírozás teljesen kiszámíthatatlanná vált, s beruházások maradhatnak el a jövőben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.