Magyarországon sokszor "ágyúval lövünk verébre"

Pazar gépek pazarlása az egészségügyben

Nem feltétlenül az egészségügybe kerülő pénz kevés, hanem annak felhasználásával vannak súlyos gondok - derül ki a kórházak eszközállományáról, azok kihasználtságáról készített szakértői állásfoglalásból, amelyet a szerdai Népszabadság ismertet.

2009.06.17 06:30Népszabadság Online

Az Orvostechnikai Eszközök Gyártóinak és Forgalmazóinak Szövetségének új szekciója által készített felmérés szerint míg Nyugat-Európában a diagnosztikai, terápiás eszközök több mint a fele egyszerű alapgép, és a csúcsberendezések mindössze 15-25 százalékot tesznek ki, addig Magyarországon ez az arány számos szakterületen éppen fordítva van, sokszor "ágyúval lövünk verébre".

A cikkből kiderül, hogy több egészségügyi intézményben olyan csúcsgépek vannak, amelyek kezeléséhez a dolgozók nem értenek. A lapnak nyilatkozó szakember szerint az volna a logikus, ha előírnák: minden intézmény csak olyan műszert szerezhessen be, amely megfelel az ellátási hierarchiában elfoglalt helyének. Álláspontja szerint a csúcstudású és csúcskapacitású berendezés egyetemi klinikán vagy megyei intézményben van megfelelő helyen, egy kisvárosi kórházban pazarlás.

A szekció állásfoglalása szerint az egészségügyi válsághelyzet okai közé tartozik, hogy a finanszírozás évtizedekkel ezelőtti technológiai és költséghelyzetre alapozva készült, a beszerzések jelentős hányada - állami stratégia hiányában - rövid távú helyi- vagy egyéni érdekeknek alárendelten történik, a szabályozás akadályozza a korszerűbb, hatékonyabb, olcsóbb megoldások elterjedését, a szakképzés pedig nem követi a nagyobb tudásigényt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.