Nem köt szövetséget az MSZP és az MSZDP

Az MSZDP-től féltik tagjaikat a szocialisták?

Az együttműködés továbbra is lehetséges, de nem köt szövetséget az MSZP és a Magyar Szociáldemokrata Párt - értesült a Népszabadság.

2009.06.25 09:22ma.hu

A két párt viszonya akkor vált feszültté, amikor egyre több szocialista politikus lépett át az MSZDP-be. Legutóbb zajos tagrevízió és tisztújítás után a zuglói MSZP-frakció bomlott fel. Hárman - köztük a volt kerületi pártelnök, Szűcs István - ültek át a szociáldemokratákhoz. Korábban ez történt Dunakeszin és Óbudán, ez utóbbi helyen kilencen léptek ki és alakították meg az MSZDP helyi alapszervezetét. 2006-ban negyven szocialista csatlakozott az MSZDP nagykanizsai szervezetéhez.

A józsefvárosi MSZP-ből huszonnégyen kérték felvételüket az MSZDP-be, közöttük Hárs Gábor parlamenti képviselő. Hárs megtartotta MSZP-s mandátumát. Burány Sándor fővárosi MSZP-elnök azt mondta: ő az első és "remélhetőleg az utolsó" honatya, aki átlép az MSZDP-be, mert az átigazolások ártanak a közös stratégiának.

Lendvai Ildikó az MSZP elnöke kifejtette: nem látja értelmét, hogy ugyanazon a tortán osztozzanak. Az lenne jó, ha az MSZDP is megtalálná azt az új közönséget, amit ők tudnának hozni vagy visszahozni a baloldalra. Az egyszerű átüléseknek nincs hozadékuk, épp ellenkezőleg - tette hozzá.

Az MSZP és az MSZDP is tagja a Szocialista Internacionálénak, s itthon is szorosan együttműködtek eddig hosszú éveken keresztül. A szocialisták első embereként még Hiller István (az MSZP szociáldemokrata platformjának társelnöke) írta alá  a két szervezet közti megállapodást, amelyet Gyurcsány is megerősített 2007-ben. Ennek alapján az MSZDP delegáltja az MSZP választmányában tanácskozási joggal részt vehet, s Kapolyi a szocialisták országos listájáról bekerülhetett a parlamentbe.

Kapolyi László az MSZDP elnöke azt mondta: cél, hogy az MSZDP és a Szociáldemokrata Ifjúsági Mozgalom együtt induljon a választáson, és a kettős tagság révén minél több fiatal kerüljön kulcspozícióba az MSZDP-ben. Hozzátette: ha nem sikerül elérni az országos lefedettséget, szövetségeseket keresnek.

Elsőként a Centrum, a Zöld Demokraták és a Lehet Más a Politika jöhet szóba, az MSZP nem. Kapolyi és Hárs is elindul egyéniben az MSZDP színeiben. Az MSZDP elnöke szerint őszre várható az új arcok megjelenése és a nagypolitikai nyitás, és úgy látja, nem kizárt, hogy számos szocialista politikus átlép - neveket azonban nem említett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.