A rendőrök tizenkét embert előállítottak

Új miniszterelnök, ám a módszerek a régiek: tömegoszlatás és könnygáz - képek az estéről

Több ezren tüntettek az Országgyűlés feloszlatását és előre hozott választásokat követelve kedden Budapesten, miközben a parlament a Gyurcsány Ferenc kormányfővel szembeni bizalmatlansági indítványról és Bajnai Gordon miniszterelnökké választásáról döntött. A rendőrök tizenkét embert előállítottak a demonstrációkról, a mentők legalább tíz sérültet szállítottak kórházba, köztük több rendőrt.

Képekben: előrehozott választásokat követeltek! képgaléria

2009.04.15 07:07MTI, Fotó: MTI

A Civil Összefogásért Fórum által bejelentett rendezvény 13 órakor kezdődött a Kossuth tér és az Alkotmány utca torkolatában. A tüntetők petícióját Semjén Zsolt, a KDNP elnöke átvette az Országház északi kapujánál felállított kordonnál, majd felolvasta a parlamentben. 

A civilek a petíciót motoros futárokkal küldték el a Magyar Rádiónak és a Magyar Televíziónak. Kondor Katalin, a Magyar Rádió volt elnöke az Alkotmány utcában emelt színpadon azt mondta: nemcsak előrehozott választásokra, hanem "nemzetépítő stratégiára" van szükség. Wittner Mária (Fidesz) országgyűlési képviselő hangsúlyozta: új választást kell kiírni, erre van szüksége az országnak, hogy "egy kordon nélküli országban élhessünk".
 
Az egymást követő szónokok arról is beszéltek, hogy nem lehet Magyarország miniszterelnöke az az ember, aki 600 családot tett tönkre, kilenc embert "kergetett öngyilkosságba". A Magyar Gárda hatvan libát engedett el a Kossuth téren, arra utalva ezzel, hogy a Hajdú-Bét 2003-ban történt csődje miatt sok libatenyésztő ment tönkre, a céget tulajdonló Wallis Rt.-t pedig Bajnai Gordon vezette. 

A szárnyasokat végül a Fővárosi Közterület-felügyelet szedte össze és szállította el. Az Alkotmány utcában összegyűlt mintegy hét-nyolcezer ember hatalmas füttyel, dudálással, pfujolással fogadta, hogy az Országgyűlés miniszterelnökké választotta Bajnai Gordont

A résztvevők rádión keresztül követték a kormányfőválasztást és az új miniszterelnök eskütételét. Nem sokkal délután fél 6 előtt a Civil Összefogás Fórum berekesztette Alkotmány utcai nagygyűlését. A tüntetők egy része, mintegy ötszáz demonstráló - zuhogó esőben - a budai Várba, a Köztársasági Elnöki Hivatalhoz vonult, hogy új választások kiírását követelje Sólyom László államfőtől. 

A tüntetők nem jutottak el közvetlenül a Sándor-palota elé, mert kordonnal zárták körbe az épületet. A Civil Összefogás Fórum egyik képviselőjét azonban átengedték a kordonon, Bencze Izabellát egy rendőr kísérte be az épületbe. Miután a nő átadta a petíciójukat, és elhagyta a Sándor-palotát, a tömeg lassan szétszéledt. A Vértanúk terén közben több százan gyűltek össze, köztük többen a Magyar Gárda egyenruháját viselték. A téren lévők kibontották a kordon egy részét, és egy csoportjuk összecsapott a rendőrökkel. A rendőrség több könnygázgránátot is kilőtte.

A rendőrség 21 óra után megkezdte a tömegoszlatást, a tüntetőket a Báthory utca irányába szorította. A tüntetések este háromnegyed 10 előtt értek véget Budapesten. A rendőrség és a mentőszolgálat 21 óra után arról tájékoztatta az MTI-t, hogy tizenöt rendőr és tíz civil sérült meg a keddi tüntetések során. 

A rendőrök között több fejsérült van, de egyikük sem szorul kórházi kezelésre - mondta Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője. A rendőrök főként a feléjük dobott különböző tárgyaktól sérültek meg - tette hozzá. A rendőrök összesen 12 embert állítottak elő. A rendőrség honlapján közzétett adatok szerint hat embert bűncselekmény, hatot pedig szabálysértés gyanúja miatt vontak intézkedés alá. Az MTI megkérdezte a rendőrségi szóvivőt arról, hogy becslésük szerint hány tüntető volt jelen az Alkotmány utcai rendezvényen, de Tafferner Éva azt mondta, nem bocsátkoznak létszámbecslésbe. 

Az MTI helyszíni tudósítói szerint hat-nyolcezer ember volt ott az eseményen, a szervezők pedig azt jelentették be, hogy több tízezren vannak.

Cáfolja a rendőrség, hogy motorral hajtottak a rendőrsorfalba

Cáfolta az MTI-nek a BRFK kedd este, hogy rendőrsorfalba tüntetők hajtottak volna motorral és emiatt rendőrök sérültek volna meg. Tafferner Éva, a BRFK szóvivője az MTI-nek azt mondta: olyan eset volt, hogy a rendőrsorfal és a tüntetők közé motorral hajtottak, de ennek során senki sem sérült. 

Az MTI előzőleg arról adott hírt, hogy több rendőrt is kórházba kellett vinni, miután motorral hajtottak tüntetők a rendőrsorfalba. Az MTI tudósítói a helyszínen egy, a tüntetőket tájékoztató rendőrtől értesültek minderről. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) korábban annyit közölt, hogy a nap folyamán több rendőr is megsérült

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.