Civil demonstráció az előre hozott választásokért

Kordonok a Parlament előtt: forgalomkorlátozások várhatóak! Ha nem demonstrál, kerülje el!

Civilek demonstrálnak ma az Országgyűlés feloszlatását és az előre hozott választások kiírását követelve a parlament előtti Kossuth téren, mialatt a képviselők a Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel szembeni bizalmatlansági indítványról és Bajnai Gordon kormányfővé választásáról tárgyalnak.

2009.04.14 09:32MTI

A tüntetést szervező Civil Összefogás Fórum (CÖF) képviselője részt akart venni a bizalmatlansági indítvány parlamenti vitájában is, hogy felolvashassa petíciójukat, ezt azonban Szili Katalin házelnök elutasította, arra hivatkozva, hogy az Országgyűlésben csak a képviselők, illetve a jogszabályokban meghatározott személyek szólalhatnak fel. 

Az Országgyűlés elnöke szerint ebben a kérdésben nem, illetve csak akkor hívja össze a házbizottság rendkívüli ülését, ha azt - a házszabálynak megfelelően - valamelyik frakcióvezető kéri. 

A házelnök a szervezőknek küldött levelében azt is hangsúlyozta, hogy az ülésnapon a parlament feloszlatása melletti érvek a CÖF petíciójának felolvasása nélkül is elhangozhatnak, hiszen a Fidesz és a KDNP ugyancsak az önfeloszlatást szorgalmazza, és az erről szóló javaslat sürgős tárgyalásáról, illetve tárgysorozatba vételéről dönt a Ház. A civilek tíz nappal ezelőtti, a Hősök terén tartott demonstrációján az egyik szónok azt kérte, hogy április 14-én vonjanak élőláncot a Parlament köré, és ha megválasztják a kormányfőt, akkor mindaddig térjenek vissza a Kossuth térre, amíg el nem érik követeléseiket.

Kordon az Országház, a MeH, az igazságügyi minisztérium és a Képviselői Irodaház körül

Már állnak a kordonok a Kossuth téren, az Országház körül, a Miniszterelnöki Hivatal épületénél, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumnál, valamint a Képviselői Irodaház környékén - közölte a rendőrség kedden az MTI-vel. 

Az ORFK honlapján közzétett információ szerint a Köztársasági Őrezred parancsnoka éjféltől elrendelte az Országházhoz tartozó területek - a déli kovácsoltvas kerítéstől a villamos sínek mentén a sorompóig a József Attila szobor körüli zöld terület -, valamint a Kossuth tér 4. szám alatti Miniszterelnöki Hivatal és az igazságügyi minisztérium épületéhez tartozó terület fémkordonos lezárását. 

Ugyancsak fémkordonokat állítottak fel a Képviselői Irodaház közvetlen környezetében lévő területen: a Balaton utca és Balassi Bálint utca kereszteződésétől a park felöli oldalon a járda vonala a Balaton utca és Széchenyi felső rakpart kereszteződéséig; a Széchenyi rakparton az úttest vonala a Jászai Mari térig; a Jászai Mari téren a Balassi Bálint utcáig a járda vonala; a Balassi Bálint utca és Balaton utca kereszteződéséig a járda vonala által határolt terület. 

Az indoklás szerint a rendőrség kiemelt feladata az Országház, a Miniszterelnöki Hivatal, valamint az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium zavartalan működésének és a védett személyek, országgyűlési képviselők szabad mozgásának, közlekedésének biztosítása. 

A létesítmények őrzés-védelme az őrezred alapfeladata, amely indokolttá teszi a fenti területek lezárását. Az elrendelt területzárás pontosan meghatározza, hol húzódnak a biztonsági zóna és a lezárt terület határai, így egyértelművé teszi, melyik az a terület, amely a gyülekezési jog gyakorlására és egyéb nyilvános rendezvények megtartására rendelkezésre áll - olvasható a rendőrség honlapján.

Forgalomkorlátozások demonstráció és a terület lezárása miatt

A parlament előtti Kossuth térre tervezett keddi demonstráció és a rendőrségi területzárás miatt a 2-es villamosok, várhatóan 10 órától, csak a Havas utca és a Kossuth Lajos tér között közlekednek majd - közölte a BKV fődiszpécsere az MTI-vel. 

A Fővinform tájékoztatása szerint a 70-es és a 78-as trolibuszok csak a Honvéd utcáig szállítják az utasokat, míg a 15-ös autóbusz, módosított útvonalon, a Bajcsy-Zsilinszky út felé közlekedik.
 
A 2-es metró Kossuth Lajos téri megállóját szükség esetén lezárhatják - olvasható a Fővinform honlapján. Az Országgyűlés feloszlatását és az előre hozott választások kiírását követelő civilek keddre hirdettek demonstrációt a Kossuth térre, mialatt a képviselők a Parlamentben a Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel szembeni bizalmatlansági indítványról és Bajnai Gordon kormányfővé választásáról tárgyalnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.