Álljon le a kormánykampány!

Cser-Palkovics: "Gyurcsány a hazugságokat ne terjessze, főleg ne közpénzen"

A Fidesz továbbra is a kormány népszavazási kampányának leállítását követeli Gyurcsány Ferenctől - mondta az ellenzéki párt helyettes szóvivője, annak kapcsán, hogy megjelent az Új Magyarország című kiadvány második száma. A kormány szerint ismét a régi lemezt veszi elő a Fidesz: ha nincs szakmai mondanivalója, pártpolitikai alapon támadja a kormányzati kommunikációt.

2008.01.29 12:32MTI

"Arra szólítjuk fel Gyurcsány Ferencet és kormányát, hogy állítsa le a közpénzből folytatott kampányt, propagandahadjáratot, és a hazugságokat ne terjessze, főleg ne közpénzen" - jelentette ki Cser-Palkovics András.

A politikus hangsúlyozta: felmérések szerint az emberek elutasítják a vizitdíjat, a kórházi napidíjat és a tandíjat, a kormány viszont, "amely eddig semmibe vette az emberek véleményét" és nem tájékoztatta őket, most hirtelen óriási kampányolásba kezdett közpénzen. Mint mondta, a tandíjról, a vizitdíjról és a kórházi napidíjról szóló Új Magyarország című kampányfüzet első száma 125 millió forintba, a most megjelent a második szám pedig 150 millióba került.

Emellett a Miniszterelnöki Hivatal összesen 1,1 milliárd forintot fordít kommunikációra, míg az Egészségügyi Minisztérium 400 milliót költ propagandára az emberek pénzén, de az emberek ellen - mondta. Cser-Palkovics András szerint a kormány kampánya nemcsak morális, hanem alkotmányossági szempontokat is sért.

Ismét a régi lemezt veszi elő a Fidesz - állítja a Kormányszóvivői Iroda. A tájékoztatás a kormány jogszabályokban előírt kötelezettsége, ráadásul éppen az ellenzéktől származó félrevezető vagy téves információk tömkelege bizonyítja, hogy szükség van az alapos kormányzati tájékoztató munkára.

A népszavazás nem érinti a reformok lényegét, éppen ezért nem is befolyásolja a kormány reformokkal kapcsolatos tájékoztatási kampányát. Felelős döntéseket ugyanakkor csak tájékozott ember tud hozni, ezért amikor a Fidesz a polgárok számára biztosított információk mennyiségét sokallja, akkor egyben a szavazók döntési szabadságát is vitatja.

Az pedig még akkor is elvárható volna az Országgyűlés legnagyobb ellenzéki pártjától, hogy legalább a polgároknak nyújtott felelős tájékoztatást ne akadályozza, ha egyébként ragaszkodik a régi, igazságtalan viszonyok konzerválásához. A Fidesznek is pontosan kell tudnia, hogy a kormány nem sért jogszabályt, sőt, éppen törvényi kötelezettségének tesz eleget akkor, amikor tájékoztatja a lakosságot a kormányzati intézkedésekről.

Ugyanis éppen 2002-ben – a Széchényi-terv és a Bozsik-program országgyűlési választások előtti kampánya kapcsán – állapította meg az Országos Választási Bizottság, hogy az állami szervek feladatainak – mint pl. a tájékoztatási kötelezettségnek – az ellátása nem minősíthető kampánycselekmények - zárul a Kormányszóvivői Iroda közleménye.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.