"Új alapokon kell gondolkodnia"

Juhász István függetlenként elindul Toller László képviselői helyéért is

Nemcsak Pécs polgármesteri, hanem Toller László megüresedett parlamenti székéért is versenybe száll Juhász István, a pécsi közgyűlés szocialista párti, de független képviselője.

2009.03.25 16:33MTI

"Elindulok az időközi országgyűlési képviselő-választáson Baranya 3. számú körzetében, mert magam is ott élek, ott él a családom, ott élnek a barátaim. Ismerem a helyi lakosság problémáit, és minden olyan információval rendelkezem, ami ahhoz szükséges, hogy megfelelő módon képviselhessem őket" - indokolta döntését a politikus szerdán Pécsett, sajtótájékoztatón.

Hozzátette: a választókerülethez Pécs kertvárosa, valamint kilenc kistelepülés tartozik, melyek gondjaival szintén tisztában van, s szeretné, ha parlamenti munkájával hozzájárulhatna e községek életének javításához. Bánk Attila, a Magyar Vidék és Polgári Párt országos elnöke a sajtótájékoztatón jelezte, a szervezet támogatja Juhász Istvánt. Az egyéni választókörzetben azért kerül sor időközi választásra, mert Toller László cselekvőképességét kizáró gondnokság alá helyezésével a közelmúltban elvesztette választójogát, így parlamenti mandátumát is. Juhász Istvánnal együtt eddig három jelöltről tudni.

Tóth Bertalan, Pécs alpolgármestere az MSZP képviseletében, a baranyai megyeszékhely parkolási rendjének megváltoztatásáért népszavazást kezdeményező Fodor Ibolya pedig függetlenként indulna. A Fidesz még nem nevezte meg jelöltjét. Juhász István február közepén jelentette be: függetlenként megméretteti magát a pécsi polgármester-választáson. Ennek előzménye, hogy az MSZP-SZDSZ többségű közgyűlés a szocialista frakció javaslatára felmentette őt önkormányzat gazdasági bizottsági elnöki és költségvetési bizottsági tagságából.

A döntést a frakció nem indokolta, Juhász István pedig azzal magyarázta, hogy képviselőtársai szerint ő terjeszti a sajtóban a közelmúltban megjelent információkat, amelyek szerint függetlenként indulna Pécs Tasnádi Péter halálával megüresedett polgármesteri posztjáért. A politikus hangsúlyozta, hogy ez nem így van, ezeket a híreket cáfolta, de a frakció tagjai mégis ezt feltételezték róla. Sajtóhírek szerint Juhász István egyezséget kötött a Fidesszel a közelgő pécsi időközi polgármester-választással összefüggésben.

Ennek lényege, hogy indulásával megosztaná a baloldali szavazókat, nagyobb esélyt adva a Fidesz jelöltjének, Páva Zsoltnak, akitől alpolgármesteri tisztséget kapna cserébe, ha további két szocialista közgyűlési tagot is maga mellé állít a frakcióból. E nélkül ugyanis hiába lenne a városnak fideszes polgármestere, a közgyűlésben megmaradna az MSZP és az SZDSZ többsége.

Juhász István korábban az MTI-nek megjegyezte ugyanakkor, hogy "mostantól új alapokon kell gondolkodnia", és "bár mind ez idáig nem is volt kérdés", a történtek után az is elképzelhető, hogy elindul az időközi polgármester-választáson.

A városatya felmentését követően bejelentette, hogy kilép a szocialista frakcióból, és munkáját függetlenként folytatja a pécsi közgyűlésben.

Fuchs Gábor, az MSZP baranyai irodavezetője az MTI-nek szerdán elmondta: ha a függetlenként induló Juhász István akár a pécsi polgármester-, akár az országgyűlési képviselő-választáson hivatalosan is jelöltté válik, az MSZP alapszabálya értelmében párttagsága megszűnik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.