Dávid Ibolya: demokratikus döntését hoztunk

Bokros elvállalta a listavezetést, Olajos kilépett a pártból

Megszavazta a Magyar Demokrata Fórum (MDF) országos választmánya a párt EP-listáját, melyet Bokros Lajos volt pénzügyminiszter vezet - jelentette be hivatalosan Makay Zsolt, az MDF országos választmányának elnöke szombaton Budapesten.

2009.03.07 18:25MTI

Thaisz Miklós, az Ifjúsági Demokrata Fórum (IDF) alelnöke az ülés után elmondta: 48-44 arányban fogadták el a párt EP-listáját. Makay Zsolt ismertette az MDF EP-listáját. A tíz név a következő: Bokros Lajos, Habsburg György, Kerék-Bárczy Szabolcs, Joó Szabolcs, Dávid Ibolya, Járai Zoltán, Pusztai Erzsébet, Nagy Tamás, Farkas Péter és Kemény Attila. Dávid Ibolya a választmányi ülés utáni sajtótájékoztatón kiemelte: június 7-én azok is megértik ennek a döntésnek a jelentőségét, akik ma szkeptikusak voltak a listával szemben. 

Hozzátette: az MDF egy demokratikus párt, amely demokratikus döntést hozott. Közölte: Bokros Lajos felhatalmazta arra, hogy elmondja, elvállalja az MDF listájának vezetését. Dávid Ibolya hangsúlyozta: nem jelent ideológiai törést az MDF-en belül Bokros Lajos jelölése. Arra a felvetésre, hogy Boross Péter ugyan nem ért egyet, bár elfogadja a volt pénzügyminiszter listavezetését, azt mondta: ezzel a javaslattal 44 választmányi tag sem értett egyet. 

Azonban amikor egy testület meghozza a demokratikus döntését, az mindenkire nézve kötelező - tette hozzá. Makay Zsolt közölte azt is: az MDF megyei szervezetei, azok is, amelyek a választmányi ülésen nem fogadták el a listát, tovább dolgoznak majd az MDF sikeréért. Olajos Péter, a párt jelenlegi EP-képviselője az ülés után bejelentette: kilép az MDF-ből. 

Hozzátette: a választmány döntését tudomásul veszi, és sok sikert kíván Bokros Lajosnak és Habsburg Györgynek. Arra a kérdésre, hogy a jövőben más pártban akarja-e folytatni munkáját, azt válaszolta: minden előfordulhat. 

Az MTI információ szerint heves vita bontakozott ki a küldöttek között a közel hatórás választmányi ülésen. Információk szerint a frakciótagok közül a jelenlévő Hock Zoltán, Katona Kálmán és Csáky András is elutasította az EP-listát. Herényi Károly és Csapody Miklós a lista mellett érvelt. Katona Kálmán az ülésről távozva annyit mondott: "sasszéztunk egyet balra, de nem végzetes, hét szavazat híján sikerült". 

Almássy Kornél, az MDF volt alelnöke az MTI-nek azt mondta: az MDF vezetése a "Bokros-csomag elfogadtatásával" újabb lépést tett a baloldal felé. Véleménye szerint mindez előkészítése a Gyurcsány Ferenc által az utóbbi időben sokat hangoztatott "reformkoalíciónak". "Ennek megakadályozására az országért felelősséget érző jobboldali politikusként mindent megteszek" - jelentette ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.