IDF: Bokros nem lehet az MDF listavezetője

Nem engedik az EP-jelölés közelébe Bokrost az MSZMP-s múltja miatt?

Nem lehet az MDF európai parlamenti (EP) listájának vezetője Bokros Lajos a párt alapszabálya értelmében - közölte Lasztovicza Gábor, az Ifjúsági Demokrata Fórum (IDF) elnöke és Huber Szebasztián, az IDF országos választmányának elnöke pénteken az MTI-vel.

2009.03.06 15:33MTI

Mint írták, Bokros Lajost MSZMP-s és MSZP-s múltja, valamint neoliberális nézetei elfogadhatatlanná teszik egy konzervatív párt számára; amiatt pedig, hogy korábban a Kommunista Ifjúsági Szövetség vezetője volt, az MDF alapszabálya értelmében nem lehet az MDF jelöltje. Emlékeztettek arra, hogy az MDF alapszabálya szerint nem lehet a Magyar Demokrata Fórum jelöltje az, aki "az MSZMP-ben vagy a KISZ-ben vezető tisztséget töltött be".

Az IDF vezetői szerint a Horn-kormány egykori pénzügyminiszterére nyilvánvaló módon vonatkozik a hivatkozott szabály, hiszen Bokros Lajos a katonaideje alatt Kalocsán KISZ-titkár volt, majd a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen kari KISZ-titkári funkciót töltött be. "Mindezek alapján Dávid Ibolya és társai súlyos alapszabálysértést követnek el, amikor Bokros Lajost jelölik" - írták, hozzáfűzve: "Dávid Ibolya az IDF helyett a KISZ-t választotta."

Az IDF vezetői azt kérik az MDF országos választmányának minden tagjaitól, hogy szavazza le az "MDF alapszabályát súlyosan sértő jelölést". Dávid Ibolya, az MDF elnöke szerdán tájékoztatta az MTI-t, hogy a párt elnöksége több mint nyolcvan százalékos támogatottsággal úgy döntött, hogy a párt EP-listáját Bokros Lajos vezeti, őt pedig Habsburg György követi. Az MDF küldötteit megosztotta az elnökség által beterjesztett lista. Az MDF történetében már volt arra precedens, hogy alapszabályt módosítsanak azért, hogy az MSZMP volt vezető tisztségviselője az MDF színeiben indulhasson választáson. (Az 1998-as országgyűlési választásokon Pozsgay Imre is az MDF képviselőjelöltje volt.)

1998. március 1-jén az MDF országos gyűlésének küldöttei elsöprő többséggel módosították a párt alapszabályát. Az akkori változtatás nyomán indokolt esetben, a pártelnök javaslata alapján hozott országos választmányi döntés felmentést adhatott az alól a szabály alól, amely szerint semmiképpen sem lehettek az MDF képviselőjelöltjei az MSZMP volt vezető tisztségviselői, a volt munkásőrök és a büntetett előéletűek.

Az MDF honlapján olvasható, 2008. november 13-i keltezésű pártalapszabály szerint "a Magyar Demokrata Fórum bármely vezető testületében nem viselhet tisztséget, és nem lehet a párt alkalmazottja" az, aki az MSZMP-ben, vagy a KISZ-ben vezető tisztséget töltött be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.