A Nézőpont Intézet szerint "reformpárttá" lesznek

Bokros az MDF-hez csapódna?

Bokros Lajos tervezett indításával az MDF lemondani látszik az előző kampányait meghatározó "új jobboldal" jelszaváról, így a "konzervatív" önmeghatározást a "reformpárt" ars poeticája válthatja fel - olvasható a Nézőpont Intézet aktuális elemzésében.

2009.02.25 14:46MTI

Az MDF a 2004-es európai parlamenti kampánya óta olyan stratégiát alkalmazott, amely kiemelt célként kezelte a Fidesz mérsékelt választóinak elhódítását - hívja fel a figyelmet a szerdán az MTI-hez is eljuttatott anyag, amely azonban azt is megállapítja, hogy a liberális pénzügypolitikus jelölésével immár nem értelmezhetők a 2004-ben és 2006-ban is sikeres "új jobboldal" és "európai konzervatív" jelszavak.

A Nézőpont Intézet elemzése szerint ezzel véglegesnek tűnik a retorikai fordulat, mellyel az MDF a középosztály érdekvédelme helyett a radikális reformok pártjaként határozza meg magát. A váltással az MDF-nek nincs veszítenivalója. Egyrészt a párt tartósan a parlamenti küszöb alatt szerepel a közvélemény-kutatásokban, a közbeszédben pedig egyre kevesebben számolnak bejutásra esélyes erőként vele.

Másrészt a többi párttal összehasonlítva a kispárt rendelkezik a szociológiai, demográfiai és értékválasztási szempontból legkevésbé karakteres választói bázissal, így az MDF kommunikációs stratégiájának nem szabnak határt egyértelmű ideológiai keretek - teszik hozzá. Az intézet azt is megállapítja, hogy ha Bokros Lajos elfogadja a listavezetői helyet, akkor az MDF elsősorban az SZDSZ-től vihet el szavazatokat, mert ugyan a volt pénzügyminiszter megítélése a magyar nyilvánosságban ellentmondásos, az elsősorban nagyvárosi, liberális gazdaságpolitikát pártoló, technokrata értékrendű választók számára mégis vonzó alternatíva lehet.

E célcsoportok azonban egybeesnek az SZDSZ potenciális szavazóival
- mutat rá az elemzés, amely az MDF-nek a szabad demokratákkal folytatott rivalizálását szélesebb összefüggések közé is helyezi.

Mint írják, az MDF-nek már 2008 áprilisa, a szabad demokratáknak a koalícióból való kilépése óta a liberálisokkal kell küzdenie a hiteles ellenzéki kispárt szerepének megszerzéséért, így a szocialista kormánnyal ellenszenvező, ám a Fideszt sem támogató választók szimpátiájáért.

Az EP-kampány ezért könnyen a "reformpárti" MDF és a régóta hasonló retorikát alkalmazó SZDSZ túlélési versenye lehet - emelik ki az elemzésben.

Dávid Ibolya: törvényszerű volt az MDF, a Reformszövetség és Bokros Lajos egymásra találása

Törvényszerű volt az elmúlt időszakban az MDF, a Reformszövetség és Bokros Lajos egymásra találása - jelentette ki Dávid Ibolya, az MDF elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Az MDF elnöksége kedden döntött arról, hogy Bokros Lajos volt pénzügyminisztert kérik fel, legyen az európai parlamenti (EP) választásokon a párt listavezetője. A döntés okaként az MDF elnöke azt mondta: válságkezelésre szorul Magyarország és az Európai Unió is, a válságkezelésben pedig vitathatatlan tapasztalata van Bokros Lajosnak. Hozzátette: megtiszteltetés lenne az MDF számára, ha Bokros Lajos személyes szerepet vállalna a normális Magyarország megteremtésében.

Törvényszerű volt az MDF, a Reformszövetség és Bokros Lajos egymásra találása, hiszen ők azok a gondolkodók, akik elkötelezettek abban, hogy programokkal, gyors intézkedéssel, válságkezeléssel lehet ma leginkább szolgálni Magyarországot
- jelentette ki Dávid Ibolya.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.