"Csökkenteni kell az esélykülönbségeket"

Állami iskolákat szervezne 2010-től az oktatási miniszter

Egységes tantervvel dolgozó állami iskolákat szervezne 2010-től az oktatási kormányzat; ezek egységes tanterv alapján tanítanának, azonos oktatási minőséget garantálnának, amit egy "kiegészítő normatíva" segítségével biztosítana az állam.

2009.02.23 07:59Népszava

Erről beszélt Hiller István oktatási miniszter a Népszavának adott interjújában.

Az önkormányzati és a közoktatási törvény bevezetése óta eltelt bő két évtized tapasztalatai alapján azt javasoljuk, hogy Magyarországon ismét iktassuk be az iskolafenntartók sorába az államot. Ahogy Magyarországon jelenleg önkormányzatok, egyházak, alapítványok, egyesületek, magánszemélyek lehetnek iskolafenntartók, úgy az állam is az iskolafenntartók sorába léphetne. Jogszabály egyébként ezt ma sem zárja ki - hangsúlyozta Hiller István.

Magyarországon azért van szükség állami fenntartású iskolákra, hogy a közoktatásban csökkenjenek az esélykülönbségek. Az oktatás az ország állami iskoláiban egységes tanrend, egységes tananyag alapján történne. Az állami iskolák nem rendeletileg, hanem tárgyalások útján, fenntartócsere révén jönnének létre.

Az állami iskolák létrejötte semmilyen módon nem befolyásolja a jelenlegi iskolafenntartók belső működését - tette hozzá a miniszter.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.