Két év alatt nőtt ennyire a számuk

Megduplázódott a fogyatékos hallgatók száma a felsőoktatásban

Az elmúlt két évben megduplázódott, vagyis 905 fővel emelkedett a fogyatékossággal élő hallgatók száma a felsőoktatásban: 2008-ban 1.176 fogyatékos hallgató folytatott tanulmányokat a felsőoktatási intézményekben - tette közzé honlapján az oktatási tárca.

2009.02.15 09:45MTI

A felsőoktatási intézményekbe hétfő éjfélig lehet jelentkezni. Az oktatási minisztérium tájékoztató anyagában kitér arra, hogy a fogyatékossággal élő diák minden jelentkezési helyen 50 többletpontra jogosult.

A jogszabályok értelmében a felsőoktatási intézmények a követelmények ismertetése mellett javasolhatják az érintetteknek az általuk választott szak megváltoztatását, de fogyatékosságuk miatt a felvételre jelentkezésüket nem akadályozhatják meg.

A felsőoktatási intézményekbe pályázó fogyatékossággal élő fiataloknak mellékelniük kell a jelentkezési laphoz a szakértői és rehabilitációs bizottság vagy nevelési tanácsadó szakértői véleményét, s ennek ismeretében az intézményeknek lehetőségük van felkészülni az akadálymentes fogadásra.

A fogyatékos hallgatók tanulmányait segítendő az intézmények normatív támogatást kapnak, amelynek összege évente hallgatónként 120 ezer forint.

Ebből biztosíthatják a személyi segítők, jelnyelvi tolmácsok díjazását valamint a tanulmányok segítését szolgáló eszközök beszerzését. Ezt a támogatást bármely képzési formában tanulmányokat folytató hallgató után megkaphatja a felsőoktatási intézmény.

A felsőoktatási intézményekben a hallássérültek, látássérültek, mozgássérültek valamint beszéd- és más fogyatékossággal élők - különösen súlyos beszédhiba, diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia, kommunikációban akadályozottság - folytathatnak tanulmányokat, értelmi fogyatékosok azonban nem.

Az összegzés kitér arra, hogy a segítségnyújtás, az előnyben részesítés nem vezethet az oklevél megszerzéséhez szükséges alapvető tanulmányi követelmények alóli felmentéshez.

A fogyatékossággal élő hallgatók tanulmányainak folytatásához a hátrányokat leküzdő pozitív intézkedéseket csak a hátrány ellensúlyozásáig, kiegyenlítéséig lehet alkalmazni.

A felsőoktatás területén ezen intézkedések közé sorolják többek között a tanulmányi és vizsgakedvezményeket. A fogyatékossággal élő hallgatóknak a kreditrendszer adhat lehetőséget bizonyos - a fogyatékossága miatt nem teljesíthető - tanegységek kiváltására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.