Toller László utódját keresik

Együtt tartanák a pécsi időközi országgyűlési és az EP-választást

Az európai parlamenti választással egy időben javasolja megtartani a Toller László gondnokság alá helyezése miatt kiírandó pécsi időközi országgyűlési választást a körzet választási bizottsága.

2009.02.18 16:08MTI

A Baranya megyei 3. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Bizottság szerdán, Pécsett tartott ülésén úgy döntött: javasolja az Országos Választási Bizottságnak (OVB), hogy a parlamenti választást az EP-választások időpontjára írja ki, azaz várhatóan június 7-ére.

A grémium a határozatot a választási típusokra vonatkozó jogszabályi előírásokkal, valamint költségtakarékossági szempontok figyelembe vételével indokolta. A választási eljárási törvény értelmében az időközi országgyűlési képviselő-választást a kitűzéstől számított 72 napon túli, de a mandátum megszűnésének napjához képest négy hónapon belüli időpontra kell kiírnia az OVB-nek.

Ez azt jelenti, hogy a legkésőbb június 7-én lehet megtartani a választás első fordulóját. Az OVB korábban úgy értelmezte a választási törvényt, hogy a négy hónapon belüli kiírás csak az első fordulóra érvényes, a másodikra már nem. (Ennek alapján írták ki a legutóbbi ferencvárosi választást is.) A választást - a szokásoknak megfelelően - egy vasárnapi napra írja ki az OVB.

A szavazás napja, illetve (érvénytelen első forduló esetén) napjai nem eshetnek nemzeti ünnepre vagy munkaszüneti napra. Az idén május 31-ére esik pünkösd, így aznap nem lehet választást tartani.

Toller László, a Baranya 3. számú országgyűlési választókörzetének képviselője múlt hét csütörtökön került "cselekvőképességet kizáró gondnokság" alá, miután jogerőssé vált a Szigetvári Városi Bíróság január 21-ei, azóta meg nem támadott határozata.

A képviselő 2006 júniusában Dombóvár közelében egy balesetben súlyosan megsérült, azóta kómában van. Cselekvőképtelenné nyilvánítását 2007 novemberében egy névtelen levélíró kérte a pécsi gyámhivataltól. Az időközi választás időpontjáról, valamint az ahhoz kapcsolódó határidőkről, határnapokról az OVB dönthet.

A pécsi országgyűlési egyéni választókerületi (oevk) iroda feladata lesz a választás lebonyolítása, kezdve a választói névjegyzék összeállításától, az értesítők, kopogtatócédulák, ajánlószelvények kiküldésén át a külképviseleti névjegyzékbe vételig. A jelölteknek az oevk bizottságánál kell jelezniük indulási szándékukat, ám előtte az őket jelölő szervezeteknek is nyilvántartásba kell vetetniük magukat. A képviselői helyért - úgy, mint a négyévenként esedékes választásokon - bármely, választójoggal rendelkező magyar állampolgár indulhat, aki 750 érvényes ajánlószelvényt összegyűjt. A választás első fordulója akkor lesz érvényes, ha a választópolgárok több mint fele szavaz, és akkor lesz eredményes, ha az egyik jelölt megszerzi a szavazatok több mint felét.

Érvénytelen vagy eredménytelen választás esetén második fordulót tartanak; ekkor az érvényességi küszöb már csak 25 százalék. Ha ezt sem érné el a választói részvétel, akkor újabb időközi választást írnak ki.

Az Európai Unió 27 tagállamában június 4. és 7. között tartják az európai parlamenti választásokat.

Magyarországon várhatóan június 7-én lesz az EP-választás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.