Az ítélet nem jogerős

Másfél év fogházat kapott Toller balesetének okozója

Nem jogerősen másfél év fogházbüntetésre és 280 ezer forint pénzbírságra ítélte a Szekszárdi Városi Bíróság szerdán annak a közúti balesetnek a gondatlan okozóját, amelyben Toller László maradandó fogyatékosságot szenvedett.

2008.01.23 16:18MTI

Toller László, Pécs volt polgármestere 2006 júniusában maradandó fogyatékosságot szenvedett a balesetben, szolgálati gépkocsijának vezetője pedig életét vesztette; az eljáró bíró a büntetés végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztette.

A bíróság a balesetet okozó gépkocsivezetőt - beszámítva a baleset időpontjától eltelt időt is - két év tíz hónapra a járművezetéstől is eltiltotta. Az ítélet kihirdetését követően az ügyész súlyosításért, a vádlott ügyvédei pedig felmentésért fellebbeztek. Farkas László bíró ítéletének indoklásában kiemelte: a bíróság nem vette figyelembe az ítélethozatalkor azt, ami kétséget kizáróan nem róható a vádlott terhére, a vádlott javára a bíróság viszont beszámította a sértetti közrehatást.

A szakértői vélemények ugyanis egyértelműen megállapították, hogy Toller László szolgálati gépkocsija a megengedett sebességet meghaladta, valamint ő és gépkocsivezetője nem kapcsolták be a biztonsági öveiket. Szőke János gépkocsivezető halálához az orvos szakértői vélemény szerint éppen ez a tény vezetett, halálát ugyanis az a tüdőzúzódás okozta, amelyet a gépkocsi kormányához szorulva szenvedett el. Leszögezte ugyanakkor: a veszélyhelyzetet a vádlott teremtette meg, amikor az első teherautó megelőzése közben, a záróvonalat észlelve, nem sorolt vissza saját forgalmi sávjába, hanem a másik, pótkocsis járműszerelvényt is megelőzte.

Toller László és szolgálati gépkocsijának vezetője 2006. június 19-én Dombóvár közelében szenvedett balesetet, amikor a szemből érkező, két teherautót előző Mercedes-gépkocsival való ütközést próbálták meg elkerülni. Autójuk előbb a jobboldali útpadkára hajtott, majd onnan visszatérve az úttesten a baloldali útpadka felé sodródott, az árokpartnak, majd végül az árokba csapódott. A gépkocsivezető később a kórházban belehalt sérüléseibe, a politikus pedig tartós egészségkárosodást, maradandó fogyatékosságot szenvedett.

A Mercedes vezetőjét halálos közlekedési baleset gondatlan okozásának vétségével vádolták. A vádlott ügyvédei arra alapozták a védelmet, hogy a tanúvallomások nem bizonyították egyértelműen a két teherautó együttes megelőzését, valamint, hogy a Mercedes vezetőjét az általa ismeretlen közlekedési szakaszon nem igazították el megfelelően közlekedési táblák. Az előzni tilos és a bukkanó táblák kihelyezését a per folyamán a bíróság rendelte el, a közútkezelő ekkor hosszabbította meg a záróvonal felfestését is. A védők beszédükben hangsúlyozták a baleset súlyosságában, halálos kimenetelében a sértetti közrehatást is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.