25 százalék a létminimum alatt

Vitányi Iván: a reformok nem spórolhatók meg

A pénzügyi-gazdasági válság közepette sem spórolhatók meg a reformok - jelentette ki Vitányi Iván, az Magyar Szocialista Párt (MSZP) szociáldemokrata platformjának elnöke sajtótájékoztatón Nyíregyházán hétfőn.

2009.02.02 17:01MTI

A kormánynak mindent meg kell tennie, hogy a lehető legkisebb mértékű kárt okozza a társadalomban a kialakult válság, de közben nem szabad megfeledkezni az elkerülhetetlen átalakítások végrehajtásáról - mondta a politikus.

Az MSZP országgyűlési képviselője kifejtette: Magyarország az elmúlt húsz évben elmulasztotta végrehajtani azokat a reformokat, amelyek a gazdaság és a társadalom együttes fejlődéséhez elengedhetetlenül szükségesek. Nem teremtődött meg az egyensúly, s emiatt aztán sokkal több most a szegény ember Magyarországon, mint a nyugat-európai államokban - hangsúlyozta Vitányi Iván.

A szociáldemokrata platform vezetője úgy vélte, jelenleg az ország lakosságának 20-25 százaléka élhet a létminimum alatt, igen nehéz körülmények között, s további 20-25 százaléknyi embert fenyeget a szegények közé csúszás veszélye. Vitányi Iván hozzátette: ezzel szemben Nyugat-Európában az ottani társadalom kétharmada tisztes megélhetési körülmények közé került, mert időben megteremtették a gazdaság és a közösség fejlődésének egyensúlyát, s igyekeznek azt megőrizni.

A politikus szerint az egyensúlyteremtés az államot megtestesítő kormány feladata, s a Gyurcsány-kabinet az IMF-kölcsön igénybe vételével hozzá is kezdett a reformok kidolgozásához, elindításához. "A szociáldemokrata platform az elodázhatatlan átalakítások megvalósításában támogatja a kormányt, s bízik abban is, hogy ehhez megnyerhető a társadalom többsége, hiszen az ország jövőjéről van szó" - mondta Vitányi Iván Nyíregyházán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.