"Roma jelen! - Roma jövő? - Valós alternatívák"

Nyolcszázezer roma él mélyszegénységben Magyarországon

Hárommillió szegény ember él ma Magyarországon, köztük nyolcszázezer olyan cigány, aki súlyos megélhetési válságban van - mondta Farkas Flórián, a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség elnöke szerdán Tiszabőn.

2008.10.15 17:33MTI

A szervezet vezetője, a Fidesz országgyűlési képviselője a helyi polgármesteri hivatalban megrendezett, "Roma jelen! - Roma jövő? - Valós alternatívák" című konferencián úgy fogalmazott: senki sem dőlhet nyugodtan hátra, mert robbanáshoz közeli helyzet van, ami abból adódik, hogy a cigányság érdekében senki nem tesz semmit.

Farkas Flórián hozzátette, hogy a magyarországi cigányság helyzete minden eddiginél súlyosabb, számos településen olyan kilátástalan, hogy a családok létfenntartása állandó veszélyben van, miközben a romaellenes hangulat egyre szélesebb körben terjed. A tanácskozáson a politikusok és a térség polgármesterei azokat az utakat keresték, amelyek valós elmozdulást jelentenének a jelenlegi helyzetből, számba vették a kitörési lehetőségeket az oktatás, a munkalehetőségek és új programok területén.

Az "Egymillió új munkahely" elnevezésű, tavasszal indult programról szólva Széles Gábor nagyvállalkozó elmondta: a cigányság felzárkóztatása csak a falufejlesztésekhez kapcsolódó munkahelyteremtésekkel valósítható meg, ezek során a romákat be kell vonni az agrár- és élelmiszeripari termelésbe.

Hangsúlyozta: a magyar falvak fejlesztése átlagosan 10-10 millió forintból megoldható. A fejlesztéseket nagyon gyakorlatiasan - egy ötfős helyi testület irányítása mellett - kellene elvégezni, attól függően, hol mire van szükség. Piacot, tehenészetet, tejfeldolgozót kellene létesíteni, mikrovállalkozásokat lehetne támogatni, amelyek révén újra önfenntartóvá válhatna egy-egy falu.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.