Felsorakoztak a rohamrendőrök is

Képek! A romák összefogást és harcot hirdettek a romaszervezetek a szélsőjobb ellen

A rendezvény kezdete előtt egy órával buszokkal érkeznek vidékről a romák az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) nagyobbik frakciója, a Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma (MCF) és választási szövetségesei által meghirdetett demonstrációra a Képviselői Irodaház mögötti Olimpiai parkba.

Képek a demonstrációról! képgaléria

2008.09.20 16:30MTI
Fotó: MTI

Elsőként Borsod és Szabolcs megyéből érkeztek meg a buszok, majd a járműveken utazó másfélszáznyi roma nemzeti színű és cigány zászlókkal, transzparensekkel sétált be a fémkordonokkal már kora délelőtt körbezárt füves területre - tapasztalta az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója. 

A demonstráció szervezői azt mondták: több tucatnyi busz indult a fővárosba az ország különböző pontjairól, hogy közösen tiltakozzanak a Magyar Gárda és a szélsőjobboldal kirekesztő törekvései ellen, valamint hangot adjanak annak, hogy a "cigányok nem másodrendű állampolgárok, és békés együttélésre törekszenek". 

A Parlament északi oldalán lévő parkolóban mintegy 200, teljes védőfelszerelést és sisakot viselő rohamrendőr sorakozott fel, és a Kossuth tér környékén is jelentős rendőri erőket mozgósítottak. A romák rendezvényére érkező emberek többsége fehér színű ruházatot visel. A kis zászlók mellett fehér pólókat is osztogatnak számukra. Láthatósági mellényt viselő roma polgárőrök is vigyáznak rájuk. Az Olimpiai parkhoz vezető mellékutakat a rendőrök lezárták, a kereszteződésekben rohamrendőrök kisteherautóval várakoznak. A közúti forgalom a Széchenyi felső rakparton egyelőre zavartalan, a 2-es villamos is közlekedik.

Összefogást és harcot hirdettek a romaszervezetek a szélsőjobb ellen

 Az összefogás és a szélsőjobb elleni közös fellépés fontosságát hangoztatták azok a felszólalók, akik a romaszervezetek által tartott demonstráción mondtak beszédet szombat délután a fővárosi Olimpiai Parkban. Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) és a Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma (MCF) elnöke új kezdetet hirdetett, hangoztatva, a nyomor, a kiszolgáltatottság ellen csak romák és nem romák közös összefogása lehet az egyetlen orvosság. A roma vezető beszédében úgy fogalmazott: "feltámadott a szélsőségek tengere, a halált hozó ciklonok ellen gátat kell építeni, mert az ár elsodorhatja egész Magyarországot". 

Kolompár Orbán azt mondta: ma a pártpolitikai érdekek fölé helyezték a romák ügyét, közösen vernek hidat, amelyen együtt haladhat cigány és nem cigány a demokrácia útján, hiszen mindkét oldal képviselői itt vannak az romák által összehívott demonstráción. A beszédet hallgatók egymás kezét megfogva és a magasba emelve hosszasan azt skandálták: "Soha többé fasizmust!". 

Daróczi Ágnes, a Phralipe alelnöke azt mondta: a cigányok is békét akarnak, mert több mint 500 éve élnek Magyarországon, amely az ő hazájuk is. Kijelentette: Szögi Lajos, a két évvel Olaszliszkán megölt tanár egy szörnyű gyilkosság áldozata lett, és valamennyi cigány személy szerint is gyászolja, de a tragédia - amely megbocsáthatatlan - és az értelmetlen halála elég indok-e arra, hogy a romák ne engedhessék ki gyermekeiket az utcára, hogy azért gyűlöljék őket, mert cigánynak születtek. Hozzátette: személy szerint kell felelősségre vonni az embereket, és nem lehet kollektíven büntetni. Beszéde közben a demonstrálók jogállamot, munkát, kenyeret és minőségi oktatást követeltek, azt hangoztatva, hogy csak így remélhetik, hogy Magyarország a béke országává válik. Mohácsi Viktória liberális európai parlamenti képviselő arról beszélt, hogy Olaszországban "zsidó- és cigányellenes törvényeket alkotnak", eddig 70 ezer cigánynak kellett elhagynia a dél-európai országot. Kende Péter újságíró azt mondta: a cigányok nem akarják elfoglalni az utcát, nem hőbörögnek, mint ahogy azt hirdetik a szélsőjobboldal szimpatizánsai, de hozzátette, "aggassanak magukra vereség szagú maskarát, ha kezet emelnek, akkor olyat kapnak vissza, hogy a fal adja a másikat". 


A közéleti szereplő szerint ha a kormány nem védi meg a zsidókat, a melegeket és a cigányokat, akkor megteszik maguk az érintettek. A beszédeket több mint ezer fő hallgatta, jó részük szervezetten, buszokkal érkezett az ország különböző pontjairól. A cigány és nemzetiszínű zászlókat és települések neveit hirdető táblát tartó demonstrálók a tüntetés végén rohamrendőrök gyűrűjében "a demokráciáért szervezett békemenet" keretében indultak el a Cipők a Duna-parton nevű szoborkompozícióhoz a Duna-partra. A menet közben többször megálltak, és a cigány himnuszt énekelték. A tüntetésen valamennyi cigányszervezet liberális, jobb- és baloldali vezetése is felszólalt, így részt vett és beszédet mondott több megyei Lungo Dromo-s képviselő is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.