Elsősorban a nők vannak nehéz helyzetben

A szegénység és az éhezés veszi el az emberi méltóságot

Ma 60 éve, hogy jogaikról tájékoztatjuk az embereket, ez méltó ok az ünneplésre - nyilatkozik a CARE Magyarország elnöke, Dr. Czeglédy Attila az emberi jogok világnapja alkalmából. Különösen a fejlődő országokban élnek sokan emberi méltóság nélkül.

2008.12.09 10:53

Noha mindenkinek joga lenne, hogy élelemhez jusson, idén tovább nőtt az éhező emberek száma: 75 millió fővel nőtt az alultápláltak tábora, összesen 923 millió ember éhezik a Földön. Mindez csak azt bizonyítja, hogy 60 évvel az emberi jogokról való tájékoztatás megkezdése után még mindig rengeteg a tennivalónk. Idén tovább nőtt azok száma, akik teljes szegénységben élnek. Több mint 1 milliárd embernek kevesebb, mint napi egy dollárból kell megélnie.

A megemelkedett élelmiszerárak további 100 millió embert vetettek a szegénység csapdájába“- nyilatkozza Dr. Czeglédy. Elsősorban a nőket sújtja a válság: ők teszik ki a legszegényebbek 70 százalékát. „A 15 évvel ezelőtti bécsi emberi jogok konferenciáján jelentős javulást értünk el a nők jogai emberi jogaival kapcsolatban“- mondja Dr. Czeglédy. „A nők ellen irányuló erőszak megelőzése terén sok mindent elértünk – beleértve mind a háborús konfliktusok során, mind pedig az otthon elkövetett erőszakot. Ennek ellenére a jelenlegi kongói konfliktus miatt a nők újra erőszaknak vannak kitéve. Csakúgy, mint korábban, a nők még mindig rengeteg területen vannak hátrányos helyzetben, és sokszor éri őket nem megfelelő bánásmód” – mondja Czeglédy.

A CARE Magyarország elnöke szerint az emberi jogokról való tájékoztatási mozgalom 60. születésnapja éppen ezért megfelelő apropót ad a kormányoknak arra, hogy újra átgondolják emberi jogi politikájukat, és itt az ideje, hogy megvalósítsák az emberi szolidaritás érdekében nemzetközileg vállalt kötelezettségeket – a legszegényebbek érdekében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.