Koronavírus

Kásler újabb kórházi ágyakat kért

Kásler Miklós utasította a kórházakat, hogy 10 helyett az ágyak 20 százalékát tartsák fenn a potenciális covidos betegeknek.

2020.09.04 10:29ma.hu

Nagy feladat elé állította a kórházvezetőket Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter, amikor szerdai levelében pénteki határidővel arra utasította a fekvőbeteg ellátókat, hogy újabb ágyakat tartalékoljanak az esetleges koronavírusos fertőzötteket. Megtiltotta ugyanis a betegek hazaküldését, miközben előírta, hogy a korábbi 10 helyett a férőhelyek 20 százalékát tartsák készenlétben - írta a Népszava.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adatai szerint egyébként az ország több nagyvárosában - Békéscsabán, Budapesten, Debrecenben, Egerben, Miskolcon, Pécsen és Székesfehérváron - ismét emelkedik a szennyvízben a vírus örökítőanyagának koncentrációja, vagyis várható, hogy 4-10 napon belül emelkedni fog a tünetes megbetegedések száma is.

A lap szerint a kórházi vezetőknek péntekig kell visszajelezniük a tárcának, hogy megoldották a feladatot, és maguk ellenőrizték, valóban üres az intézmény ágyainak húsz százaléka.

Az újság szerint az intézkedés eltérően érinti az intézményeket, mivel van, ahol mindössze a férőhelyek 60-65 százaléka foglalt, de olyan is, ahol az ellátás állami finanszírozásának változása - vagyis a bevételkényszer - és a betegellátás igényei miatt már feltöltötték az ágyakat. Az azonban bizonyos, hogy az ágyak készenlétben tartása növeli a szeptembertől ismét feladatfinanszírozással működő - vagyis az elvégzett beavatkozások után kapott térítésből gazdálkodó - kórházak adósságát. A járvány első hullámában bevezetett átalányfinanszírozás ugyanis már megszűnt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.