Bűncselekmény

Idős ember bántalmazása és kirablása miatt büntetett három férfit a nyíregyházi bíróság

A 76 éves sértettet ököllel több alkalommal arcul ütötték, kezét hátracsavarták.

2020.06.25 19:48MTI

Nem jogerősen tizenkét év és hét év hat hónap fegyház-, illetve egy év hat hónap börtönbüntetésre ítélte csütörtökön a Nyíregyházi Járásbíróság azt a három férfit, akik tavaly januárban bántalmaztak és kiraboltak egy egyedül élő idős férfit a nyírségi megyeszékhelyen.

Gunyecz Zoltán, a Nyíregyházi Törvényszék büntető kollégiumának vezetője az MTI-hez eljutatott közleményében azt írta, két vádlottat társtettesként elkövetett rablás és testi sértés bűntettének kísérletében, míg harmadik társukat bűnsegédként elkövetett rablás bűntettében találta bűnösnek az első fokon eljáró bíróság.

A tényállás szerint a vádlottak 2019. január 22-én határozták el, hogy az idős sértettől pénzt és értéktárgyakat lopnak el. Az első- és másodrendű vádlottak harmadik társuk segítségével átmászott a kerítésen, a nyitott ajtón bementek a házba, majd a 76 éves sértettet ököllel több alkalommal arcul ütötték, kezét hátracsavarták. A két támadó - miközben harmadik társuk az ajtó előtt figyelt - 40 ezer forint készpénzt, fényképezőgépet, mobiltelefont, pénzérméket és egy emlékérmet zsákmányolt az ingatlanból.

A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, de csupán a véletlenen múlt, hogy nem sérült meg súlyosabban - jegyezte meg a kollégiumvezető.

Gunyecz Zoltán közlése szerint a halmazati büntetésül tizenkét év fegyházra ítélt elsőrendű vádlott esetében a bíróság súlyosító körülményként vette figyelembe büntetett előéletét, többszörös visszaeső voltát, valamint azt, hogy legutóbbi hosszabb tartamú fegyházbüntetéséből 2017 decemberében szabadult.

A hét év hat hónap fegyházbüntetéssel sújtott másodrendű vádlott büntetlen előéletű, azonban rablás és más miatt négy évre javítóintézeti nevelését rendelték el, melyből 2018 novemberében bocsátották el ideiglenesen. Harmadik társukra másfél év börtönt szabott ki a bíróság; esetében enyhítő körülményként értékelték a teljes beismerő vallomását, míg az első- és másodrendű vádlottak csupán részben ismerték be a bűncselekményeket.

Az ítélettel szemben a vádlottak és védőik enyhítés miatt jelentettek be fellebbezést, az ügyészség három nap gondolkodási időt tartott fenn.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.