"Az adófizetők alkotmánybírósága"

Kopits György a Költségvetési Tanács elnökjelöltje

Kopits Györgyöt jelöli a Költségvetési Tanács elnökének Sólyom László köztársasági elnök, a tanács tagjelöltjei: Török Ádám és Oblath Gábor. Oblath Gábor Simor András jegybankelnök, míg Török Ádám Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnökének jelöltje.

2009.01.15 13:10MTI

Oblath Gábor Simor András jegybankelnök, míg Török Ádám Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnökének jelöltje. Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője gratulált, hogy rövid időn belül igen színvonalas, szakmailag kitűnő jelölteket sikerült találniuk a Költségvetési Tanácsba.

Kiemelte, az SZDSZ volt az úgynevezett plafontörvény kezdeményezője, amelynek kapcsán végül is felállítják a Költségvetési Tanácsot. Hangoztatta, mintegy tíz éve átláthatatlan a költségvetés. Ezen a helyzeten változtathat az új testület. Reményét fejezte ki, hogy minél előbb megszavazza a parlament a Költségvetési Tanács tagjait, amely - szavai szerint - "az adófizetők alkotmánybíróságaként" működhet a jövőben.

Kiemelte, reméli, hogy az Országgyűlés politikai felügyelete mellett, de független szakmai testületként működik majd a tanács. Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője arról szólt, hogy egyetértés övezte a tagok jelölését, és reményét fejezte ki, hogy konszenzus lesz a testület megválasztásakor is. Egyúttal azt szeretné, ha az Országgyűlés minél előbb, lehetőleg már február 16-án megválasztaná a testületet.

Latorcai János, a KDNP frakcióvezető-helyettese szerint is rövid idő alatt színvonalas jelölteket találtak az új testületbe. Sajnálkozását fejezte ki viszont, hogy bár pártja már 2006-ban felvetette a tanács felállítását, az csak most jön létre. Szavai szerint ha az elmúlt három évben működött volna a testület, másképp alakulhattak volna a büdzsé folyamatai.

Aláhúzta: a Költségvetési Tanács nem lesz könnyű helyzetben, de reméli, hogy a jelöltek az ország érdekeit szem előtt tartva megküzdenek a mindenkori pénzügyi kormányzattal, hogy megfelelő költségvetése legyen az országnak.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője is arról szólt, hogy már három évvel ezelőtt felállhatott volna a Költségvetési Tanács, a Fidesz már akkor javasolta a létrehozását. Ha akkor elkezd működni, az ország megspórolhatott volna három elvesztegetett évet.

Kiemelte: az elmúlt hat év kormányzati felelőtlensége különösen az utolsó három évben erősödött fel. Hozzáfűzte, támogatják, hogy felálljon ez a nagy tekintélyű testület, amelynek alapító tagjai a mindenkori kormányzatot fegyelmezett költségvetési politikára szorítják majd.

A Fidesz frakcióvezetője szerint a 2009-es költségvetés összeomlott. Úgy fogalmazott: az nyilvánvaló, hogy a miniszterelnök nem látja a kiutat.

Most költségvetés nélkül van az ország, a kisebbségi kormányzás egy ilyen gazdasági válság közepette különösen kalandorvállalkozás - húzta alá. Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója üdvözölte a jelölteket. Úgy fogalmazott, hogy szakmailag igen nívós tagokat sikerült jelölni az új testületbe.

Elmondta, az MSZP február 9-én vitatja meg a személyi kérdéseket, és ők is azt szeretnék, hogy a parlament már február 16-án szavazzon a Költségvetési Tanácsról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.