Járvány

Koronavírus - Az ELTE kéthetes karantént rendelt azokra az oktatókra és hallgatókra, akik fertőzött területen jártak

Március 19-ig legyenek otthoni karanténban, ne menjenek be az egyetemre, illetve ne vegyenek részt az egyetem rendezvényein.

2020.03.06 11:45MTI

Kéthetes karanténra kötelezi az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) azokat a hallgatókat és oktatókat, akik az új koronavírus terjedésének helyén jártak az elmúlt 14 napban, vagy olyan emberekkel voltak kapcsolatban, akik a vírus által érintett területen tartózkodtak - tette közzé honlapján az egyetem.

E szerint kötelezik azokat a hallgatókat, oktatókat, munkatársakat, akik az elmúlt 14 napban Kínában, Dél-Koreában, Észak-Olaszországban, Iránban jártak, vagy olyan emberekkel voltak közvetlen kapcsolatban, akik ezekben az országokban tartózkodtak a találkozást megelőző két hétben, hogy március 19-ig legyenek otthoni karanténban, ne menjenek be az egyetemre, illetve ne vegyenek részt az egyetem rendezvényein.

Felszólították azokat az oktatókat és hallgatókat, akik az elmúlt 14 napban részt vettek az ELTE Természettudományi Kara Biológiai és Kémiai Intézetei által a Semmelweis Egyetem (SE) gyógyszerészképzésében tartott órákon, és így közvetlen kapcsolatba kerülhettek az SE iráni hallgatóival, hogy két hétig maradjanak távol az ELTE épületeitől, illetve rendezvényeitől.

Ezentúl az ELTE határozatlan időre felfüggeszti a SE angol nyelvű gyógyszerészképzésének ELTE-s óráit.

Azok, akik vállalják az önkéntes otthonmaradást, vagy hatósági karanténba kerülnek, kötelesek bejelenteni a távollét okát és a távollét elejét és végét, és - ha van ilyen - a vírusteszt negatív eredményét.

Felkérték az egyetem professzor emeritusait, továbbá minden olyan munkatársat, oktatót, akiknek a kora vagy egészségi állapota miatt az új koronavírus az általánosnál magasabb kockázatot jelent, hogy tartsák távol magukat az oktatástól, az egyetemi élettől.

Azoknak az oktatóknak, kutatóknak, munkatársaknak, akik az új koronavírusra tekintettel önkéntesen vagy a fentiek alapján karanténba vonulnak, az érintett munkanapok igazolt távollétnek minősülnek, és így nem járnak fizetéscsökkenéssel. Akiket az egészségügyi ellátórendszerben helyeznek karanténba, táppénzben részesülnek - tartalmazza az ELTE járványügyi operatív koordináló testületének felhívása.

A Magyarországon koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált négy ember közül kettő itt tanuló iráni diák és egyikük barátnője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.