Járvány

Kiürítik a szenteltvíztartókat a magyarországi templomokban a koronavírus miatt

Az MKPK kéri a szentmiséken a kézfogás és a 'nyelvre áldoztatás elhagyását és a kézbe áldoztatás általánossá tételét'.

2020.03.06 08:54MTI

Elrendelte a szenteltvíztartók kiürítését a templomokban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK). A koronavírus-fertőzés megelőzésére hozott intézkedésekről csütörtökön tájékoztatta a püspökök testülete az MTI-t.

Az MKPK kéri a szentmiséken a kézfogás és a "nyelvre áldoztatás elhagyását és a kézbe áldoztatás általánossá tételét".

Előírják továbbá a gyóntatóhelyiség rendszeres szellőztetését, és azt, hogy a gyóntatórácsra helyezzenek fóliát - olvasható a közleményben.

A papokat felszólítják arra is, hogy a szentmisék előtt és után fertőtlenítsék kezüket vírusok ellen hatékony folyékony kézfertőtlenítő szappannal vagy alkoholos kézfertőtlenítővel.

Hozzátették: amennyiben a hatóság elrendeli a tömegrendezvények betiltását, ez vonatkozhat a nagy létszámú egyházi rendezvényekre is.

Az MKPK az egyházi intézmények, iskolák és plébániák munkatársait arra kéri, hogy "mindenben kövessék az illetékes állami szervek előírásait".

A többi között kérik a "gyakori, lehetőleg óránkénti gondos" szellőztetést és a kézfertőtlenítési lehetőség biztosítását az épületben lévőknek.

Az egyházi betegellátásban résztvevőket az országos tisztifőorvos által kiadott járványügyi rendelkezések betartására kéri a püspöki kar. A betegeket látogató papokat pedig arra, hogy a látogatás előtt és után fertőtlenítsék kezüket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.