Gyilkosság

Harmincháromszor szúrta meg apját a tornyospálcai férfi

Az idős férfi sérülései olyan súlyosak voltak, hogy életét a szakszerű orvosi ellátás sem menthette volna meg.

2018.07.19 12:04MTI

Emberölés bűntette miatt vádat emeltek az ellen az elmebetegségben szenvedő férfi ellen, aki idén januárban megölte édesapját Tornyospálcán - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség csütörtökön.

Martossy György megbízott főügyész közleményében azt írta, a 36 éves férfi kóros elmeállapota miatt nem büntethető, ezért az ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság mentse fel őt és rendelje el kényszergyógykezelését.

A vádirat szerint a bíróság már 2004-ben elrendelte a férfi kényszergyógykezelését, miután különös kegyetlenséggel megölte a barátnőjét. A budapesti zárt intézetből aztán 2008 májusában a férfit a Fővárosi Ítélőtábla otthonába bocsátotta, és azóta a szüleivel élt közös háztartásban.

A 2002 óta elmebetegségben szenvedő férfi 2018 januárjától önkényesen csökkentette, majd abbahagyta gyógyszerei szedését, amitől a mentális állapota leromlott - ismertette a vádirat lényegét a főügyész. Január 20-án reggel a vádlott munkásokat vitt ki a család gyümölcsösébe, majd hazaérve azt látta, hogy az édesapja - mivel nem érezte jól magát - a hálószobában az ágyon fekszik. Előzetes vita nélkül egy tizenkilenc centiméter pengehosszúságú késsel az ágyon fekvő férfire támadt és harmincháromszor megszúrta.

Az idős férfi sérülései olyan súlyosak voltak, hogy életét a szakszerű orvosi ellátás sem menthette volna meg. A vádlott ezután az udvaron tartózkodó édesanyjának elmondta, mit tett, majd megvárta a rendőröket.

A megbízott főügyész hozzátette, a jelenleg is előzetes kényszergyógykezelés alatt álló vádlott képtelen volt arra, hogy felismerje cselekményének a következményeit vagy a felismerésnek megfelelő magatartást tanúsítson, ezért tartani lehet attól, hogy megfelelő gyógykezelés hiányában ismét hasonló bűncselekményt követne el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.